Verslag VIBA-Café 23 oktober 2018: Jan Geerts over BENG

Verslag praktijk café dinsdag 23 oktober: VIBA-lid Jan Geerts over de impact van BENG op de woningontwerpen en bouwkundige randvoorwaarden.

Tijdens het praktijk café van 23 oktober heeft bouwkundig-energieadviseur en VIBA lid Jan Geerts een presentatie gegeven over de impact van de nieuwe energie norm BENG (= Bijna Energie Neutraal Gebouw, de vervanger van de EPC berekening) op de woningontwerpen en bouwkundige randvoorwaarden. In die presentatie is hij ingegaan op de berekeningsmethode met de 3 BENG indicatoren en heeft hij uitgelegd wat dit betekent voor het zowel het ontwerp, de materiaal en installatie keuzes en de uitvoering. De presentatie was een goede aanleiding voor een interessante discussie over de verschillende aspecten van energiebesparing en de invloed daarvan op het binnenklimaat.

Klik hier voor meer informatie over dit VIBA-Praktijkcafé.

In het voorjaar van 2019 worden opnieuw 2 praktijkcafés georganiseerd, waarin de volgende thema’s aan bod komen: stralingswarmte, elektromagnetische straling en bewonerservaringen. De data van de praktijkcafés worden op een later tijdstip bekend gemaakt.

 

 

Praktijkcafé: professionals ontmoeten elkaar!

Tijdens het Praktijkcafé zijn de VIBA-leden zelf aan het woord.
Aan de hand van uiteenlopende onderwerpen, vers uit de praktijk van het bio-logisch en duurzaam bouwen, delen zij hun praktijkvragen en -ervaringen en bespreken die met andere VIBA-leden en introducees.

Het uitwisselen van praktijkervaring is waardevol en inspirerend en leidt tot meer dan een verdubbeling van de inzichten. Logisch dat de VIBA-Praktijkcafé’s zo goed bezocht worden.

Wil je meedoen en een bijdrage leveren aan een interessante en levendige discussie? Meld je aan en/of bedenk of je een presentatie wil geven over een van de onderwerpen.
Ook niet-leden zijn welkom, mits zij bereid zijn een onderwerp in te brengen. Meld je aan en laat ons weten wat je bezighoudt!
Heb je een suggestie voor een interessant discussieonderwerp? Laat het ons weten!

Het praktijk-café heeft de professionele ontmoeting en het delen van praktijkervaringen als doel. Iedere deelnemer kan een eigen praktijkvraag en/of -ervaring inbrengen met een goede aansluiting op het VIBA gedachtengoed, zonder dogmatisch te zijn.
Hierna is er informatie uitwisseling en een inhoudelijk gesprek waarbij gelijkwaardige ruimte is voor ieders reactie. Wij hopen, behalve de deelnemers van de vorige keer, ook nu weer zo veel mogelijk viba leden te zien.

Aan een Praktijkcafé doen minimaal 9 tot maximaal 18 personen mee – liefst een min of meer vaste groep mensen. Na de presentatie van een praktijkvraag en/of –ervaring is er plaats voor inhoudelijke gesprekken en kan iedereen, onder leiding van een voorzitter, meepraten en reageren.
Ieder bijeenkomst duurt 4 uur. Er is ruimte voor gemiddeld 3, maar maximaal 4 presentaties per bijeenkomst. Per presentatie wordt beoordeeld of en welk  vervolg “huiswerk” zal worden verricht en hoe feed back wordt gegeven.

Alle ondersteunende stukken, die worden vrijgegeven, worden per e-mail aan deelnemers gestuurd.

 

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten