Verslag VIBA-Café 2 oktober: Hans Coppen over de Werkgroep Harmonicale Ellips

Met name aan de hand van het plan voor een school heeft voorzitter van de Werkgroep Harmonicale Ellips, Hans Coppen, ons enthousiast verteld over hetgeen wat de leden van de Harmonicale Ellips met elkaar bespreken in hun zoektocht naar de ruimtelijke beleving en betekenis van architectuur buiten de technische en functionele aspecten van gezond en duurzaam bouwen.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat gebouwen vol waren van symbolen. Vaak vanuit de christelijke traditie, die ons op speelse wijze vertrouwd maakten met waarden en normen in onze cultuur. Maar met de komst van de moderne architectuur werd dit taboe en zo verloren onze gebouwen gaandeweg de vorige eeuw deze rijkdom.
Bij de school moest het een kleurrijk gebouw worden voor de kinderen van deze kleurrijke wijk.
Daarmee was de eerste symboliek geboren, er zouden er nog vele volgen.
“Spelen, leren en ontmoeten” vormde de begrippen op deze VIBA avond maar Hans wilde ze ook als vanzelf laten gebeuren in dit gebouw. Hij heeft het dan vooral over het ontdekken van je eigen wereld, je eigen waarheid en je eigen waarde. Alleen hieruit kan immers een nieuwe wereld geboren worden. Een wereld die antwoord geeft op de vragen van de toekomst, de wereld van onze kinderen.

Uitdagen, ontdekken en verwonderen zijn de toverwoorden die kinderen als vanzelf laten leren. De symboliek die Hans liet zien in het schoolgebouw is geboren uit zijn fascinatie voor de samenhang in de natuur, de groei en het leven. Op deze manier hoopt hij iets van zijn verwondering over het leven op de kinderen over te kunnen brengen.

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten