Verslag Praktijkcafé 17 september over CPO projecten

Op zijn kantoor in Den Bosch vertelde Renz Pijnenborgh over zijn CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) projecten. Hij verstaat daar een project onder dat geïnitieerd is door een groep bewoners met het doel om gezamenlijk een bio-ecologische buurt te ontwikkelen van wonen en werken.

Na de bouw van zijn  eerste koopwoningen project aan de Hooipolder in Den Bosch in de jaren ’80 in een massief houten log constructie, waar hij jaren heeft gewoond en gewerkt, Liet Renz een 12-tal voorbeelden van ongeveer  4 tot 42 woningen zien uit zijn praktijk o.a. in Den Bosch, St. Oedenrode, Purmerend, Goes, Deventer, Almere , Wageningen en Culemborg, naast een C.P.O. verbouwing i.s.m. een woningbouwvereniging van het  weeshuis St. Agnes in Den Bosch.  Ook toonde hij beelden van een recent gebouwde autarkische, energie leverende, recreatiewoning in Cadzand voor 12 personen, met een warmteopslag d.m.v. 80 m3 water.

Renz liet zien hoe hij in een hele reeks leerzame projecten steeds gezocht heeft naar nieuwe biologische concepten en technieken rond bouwmaterialen, passieve en actieve zonenergie, verwarming, ventilatie, maar ook hoe hij een nieuwe planontwikkelingen uitprobeerde om vanaf het begin samen met de toekomstige bewoners te werken in een harmonisch proces van ‘socratische besluitvorming’, meestal geholpen door Chris Posma, die naast procesbegeleiding ook een deskundige budgettering en kostenbewaking op zich nam.

Het VIBA praktijk café vond plaats in het kantoor van het ontwerpers collectief Archi3o, waar Renz deel van uitmaakt en boven woont. Het ligt in hun nieuwe C.P.O. project Boschveld in Den Bosch dat bestaat uit 23 koopwoningen voor verschillende huishoudsoorten, een grote collectieve binnentuin, een ruime gezamenlijke serreruimte en een helophyten filter aan de straat.

Na een rondleiding en een bord soep met brood in de serre werd ons een kijkje gegund in hun nieuwste ontwerp Soesterhof in Soesterberg van 12 huur- en 30 koopwoningen, een nieuw leerproces met voorlichting en workshops bio-ecologisch bouwen. Opnieuw wordt massief hout toegepast en kregen we het Coanda effect toegelicht, waarmee ventilatielucht langs het plafond kleeft.

Kortom een bijzonder leerzaam Praktijk Café.

Frans van der Werf

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten