Verslag VIBA-Café maart 2009: Van krot tot energieopwekkend kasteel

Van krot tot energieopwekkend kasteel: de verbouwing van het WNF kantoor en andere praktijkvoorbeelden
door Thomas Rau

Thomas Rau laat aan de hand van de renovatieprojecten Wereldnatuurfonds en Natuurcafé La Porte laat zien welke mogelijkheden er zijn om al ‘afgeschreven’ gebouwen nieuw leven in te blazen. Dit doet hij door rekening te houden met een gezond klimaat, milieuvriendelijke materialen en decentrale energieopwekking.

Het in Amsterdam gevestigde architectenbureau RAU werkt al sinds 1992 vanuit een sterk bewustzijn ten aanzien van het ontwerpen van duurzame gebouwen. RAU zet zich in voor de lange termijn belangen van de aarde en haar bewoners. RAU neemt actief deel aan de huidige internationale discussie over duurzaamheid en de ontwikkeling van energiebesparende technologieën. In een wereld waarin de natuur zo veel door menselijke activiteit wordt bedreigd, wil RAU door middel van het werk een positieve bijdrage leveren aan de bescherming van deze planeet

Verslag

door Heidi Fuchs

De viba heeft voor dit VIBA-cafe Thomas Rau uitgenodigd.

Het is weer eens ouderwets druk.

Als iedereen binnen is introduceert mevrouw Gitz dhr. Rau van architectenbureau Rau.

Het architectenbureau is gevestigd in Amsterdam en werkt als sinds 1992 aan gebouwen met een “duurzaam”, karakter al mag dat woord volgens dhr. Rau niet gebruikt worden.

De lezing begint met de eerste foto van de aarde vanuit de ruimte genomen op 24 december 1968 eronder staat te lezen oneplanetarchitecture. Dhr. Rau maakt ons duidelijk dat we niet moeten bouwen en denken in het verleden of het heden maar voor de toekomst. De foto illustreert het idee van Rau dat alles draait om onze houding ten opzichte van de schepping.

Het gaat om denkpatronen. Waar wij prat gaan op de “popsterren”, van het duurzaam bouwen, zoals pv, led en windmolens, is het bureau Rau bezig met het vernieuwen van denkpatronen.

Hij weet dit mooi duidelijk te maken met een verhaal over dokter Al Core, Annemarie Rakhorst en Nuon en de patiënt met longkanker. In plaats van bezig te zijn met het ontwikkelen van allerlei “medicijnen”, zoals epc’s en milieulabels zouden we ons eerst bewust moeten worden van onze houding, het is people, planet en profit binnen een cirkel van spirit!

Met de komst van de derde industriële revolutie zijn we van alles gaan doen zonder context, we moeten terug naar de context, die we overigens zelf kiezen.

Architectuur is een medium om een gedachtegoed uit te dragen. Dit wordt geïllustreerd door verschillende projecten.

CSG-Apeldoorn

Dit ronde gebouw wat zo goed als geheel uit glas bestaat is ontworpen met het idee dat het onzichtbare, zichtbaar gemaakt moet worden. De jongeren die kiezen voor een echt vak komen in de etalage te staan. Het gaat hier om het verschil tussen productie en liefde voor het product.

Triodosbank te Zeist

Dit winnende duurzaam bouwen ontwerp herbergt een heel aantal slimme innovaties zoals de sociale parkeerplaats, het wave plafond, betonkernactivering en de zonwering die van beneden naar boven dicht gaat en niet andersom (beneden zonwering om verblinding te voorkomen, terwijl boven het daglicht diep het gebouw in komt). Dit laatste is een typisch voorbeeld van vernieuwend denken. kosten € 1.300 / m2 (normaal)

Le carré de Soie te Lyon

Dit project is door Rau gebruikt om het belang van de opdrachtgever te illustreren

Rau heeft het privilege om zelf zijn opdrachtgevers te kunnen kiezen. Volgens hem moet iedere architect een beetje verliefd worden op zijn opdrachtgever. Die chemie zorgt ervoor dat je samen een mooi product neer kan zetten. Rau pleit ook voor een performancerapport. Hiermee kan een opdrachtgever altijd controleren of hij ook gekregen heeft wat hij had besteld.
Gebouw wereldnatuurfonds te Zeist

Tot slot het gebouw van het wereldnatuurfonds. Dit gebouw heeft tot 60% glas op de noordgevel. Op de vraag of dit wel duurzaam is kwam een duidelijk antwoord. Het gaat niet om de vraag of alle ingrepen wel duurzaam zijn, het gaat om balans en anders denken.

WNF € 1.052 / m2, vanwege het hergebruiken van de constructie scheelt dit ca. € 250 / m2 t.o.v. nieuwbouw

Vochtregulerende leemstuc plafonds met daarin matjes van 3 à 4 mm waar water door gaat. Daarna wordt het water gebruikt om de w.c.’s te spoelen.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten