Van binnen naar buiten, september 2022

VIBA Bestuursblog september 2022
Sandra Riseeuw

 

Van binnen naar buiten

Waar ben jij met vakantie geweest? …. Naar buiten? Waarschijnlijk wel. Iedereen wil altijd naar buiten, of het nou wandelen in de bergen, naar het strand, varen, fietsen, kamperen of op een terrasje zitten is. Naar buiten is vakantie.

Dit jaar was ‘buiten’ voor mij voor het eerst weer op vakantie naar het buitenland.  Ik bezocht onder meer een indrukwekkend vakantiehuis nabij Parijs: de Villa Savoye door Le Corbusier, 1928. De woonvertrekken waren geplaatst op kolommen, zodat je middels lange glasstroken ver over het landschap naar buiten kan kijken, wat voor die tijd heel bijzonder was. Verder beschikte elke ruimte over meerdere ramen die geopend konden worden voor frisse lucht. De woonkamer op de verdieping kwam uit op een soort binnentuin gescheiden door een gigantische schuifpui. De zwitserse architect maakte van de buitenruimte een bijzonder comfortabel gebied door deze te omkaderen en sommige plekken te beschermen tegen wind en zon. Zo werd dit huis een waar buitenhuis voor de familie Savoye. 

Le Corbusier begreep ook toen (in 1928) dus al dat mensen graag buiten zijn met vakantie. Waarom maken we dan niet alleen nog gebouwen die als ‘buiten’ aanvoelen, zodat we altijd met vakantie zijn? Mooi is dat veel Viba leden hier al mee bezig zijn. Want bouwen volgens het VIBA gedachtengoed kan zorgen voor prettige gebouwen die als ‘buiten’ aanvoelen. Ga je ook mee op vakantie met VIBA?

Bijlage: foto vd Villa Savoye

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten