De troonrede en onze ecosystemen

Mailwisseling VIBA-bestuur

Wilco: Hebben jullie de troonrede gezien?

Lieselot: Ja, maar eigenlijk had Willem-Alexander niet zoveel bijzonders te vertellen. De formatie is nog niet afgerond en wat de regeringsplannen zijn voor de naaste toekomst is nog niet bekend. Maar economische groei was wel weer een belangrijk thema.

Joop: Willem Ferweda, no 1 in de duurzame top honderd, sprak op de dag van de duurzaamheid wel een veelzeggende, alternatieve troonrede uit. Hij pleitte voor het herstellen van de ecosystemen op aarde. In een goed onderbouwd betoog legde hij uit waarom die ecosystemen zo belangrijk zijn voor ons leefklimaat. Tevens benadrukte hij dat ecologie en economie van oorsprong bij elkaar horen, maar op dit moment nauwelijks nog iets met elkaar te maken hebben.

Wilco: Onze voortdurende drang naar economische groei vernietigt de ecosystemen op aarde. In de krant stond pas nog een artikel over het tekort aan zand dat dreigt te ontstaan in Zuidoost Azië. Daar is veel zand nodig in de bouw, maar door zandafgravingen langs de kusten worden de ecosystemen aldaar aantast.

Lieselot: Daar kunnen we volgens mij alleen verandering in brengen als we ook het economische systeem aanpassen en ecosystemen de waarde geven die ze verdienen. Ik vraag me af of het nieuwe kabinet dit ook zo ziet.

Joop: Willem Ferwerda in ieder geval wel.

 

Bestuur VIBA Vereniging

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten