Thomas en Wilco redden het VIBA Archief – januari 2021

Jaren lag het in kartonnen dozen, achter in de garage van Thomas Pijnenborgh; het archief  alias bibliotheek van de VIBA. Daar kwam het terecht toen de VIBA Expo één van de ruimten in de Gruyterfabriek moest ontruimen en alleen Thomas belangstelling toonde voor de archief van de VIBA. Omdat Thomas druk bezig was om de ontvangstruimte van Groenebouwmaterialen te verbouwen, belande de bibliotheek achter in zijn garage, waar hij het ‘tijdelijk’ wilde opslaan. Tijdelijk bleek echter jaren, de verbouwing duurde veel langer dan Thomas verwachtte. Toen het VIBA bestuur er lucht van kreeg dat het archief was opgeslagen wilde ze graag gaan kijken, maar dat kon helaas niet omdat die garage ook vol lag met bouwmaterialen.

In het voorjaar van 2018 moest de VIBA Expo ook de andere ruimtes in de Gruyterfabriek ontruimen. Jan van Holstein waarschuwde het bestuur en Wilco Machiels laadde zijn bedrijfsbus in met materialen die mogelijk nog van waarde zouden zijn voor de VIBA: boeken, andere documenten, dia’s en meubels ontworpen door Peter Schmid. Vervolgens reed hij daarmee naar het hoge noorden waar Douwe Knol alles keurig heeft uitgezocht en gesorteerd.

Eind november van afgelopen jaar kwam het lang verwachte bericht van Thomas: de garage is ontruimd en of we als bestuur willen komen kijken naar alles wat er lag opgeslagen. Tot onze verassing was niet alleen het archief van de VIBA, maar was ook de bibliotheek van de Kleine Aarde en De Twaalf Ambachten bij Thomas terecht gekomen.

Na een korte blik in alle dozen en de mededeling dat Thomas het niet langer kon bewaren, spoedde Wilco opnieuw met een volgeladen bus naar Soest om de gehele stoffige verzameling af te leveren op het kantoor van Michel Post. Na een grondige inspectie van het bestuur is een schifting gemaakt tussen ‘waardevol-nog steeds actueel-bewaren’ en ‘oude meuk-achterhaald-niet interessant’. Alles is door onze handen gegaan. De garage van Thomas bleek helaas niet vocht vrij te zijn, wat sommige documenten helaas geen goed heeft gedaan. De waardevolle documenten, hoofdzakelijk boeken, zijn nu compact opgeslagen in 12 nieuwe verhuisdozen en staan op het kantoor van Michel. De rest wordt verwerkt tot nieuw papier waarop we nieuwe boeken, rapporten en tekeningen kunnen publiceren. Als Thomas en Wilco niet tijdig hadden gehandeld dan was alles gerecycled.

O ja, we zouden het belangrijkste bijna vergeten. Wat gaan we doen met het archief? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we het in verhuisdozen laten zitten, maar zolang als er geen goede bestemming is, is dat voorlopig wel de realiteit. In principe zijn er 2 soorten bestemmingen denkbaar. Het zou toegevoegd kunnen worden aan een openbaar archief of bibliotheek, zoals het Architectuurarchief in Rotterdam of de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, als deze instanties het willen opnemen. Daar is het voor iedereen toegankelijk, maar dan kan je nooit eens grasduinen tussen al het materiaal en verast worden wat er zoal is geschreven. Een andere optie is om er een boekenkast mee vullen op een locatie waar we als VIBA regelmatig bij elkaar komen, zoals bijvoorbeeld ANNE. Dat laatste heeft voorlopig onze voorkeur, maar dat is ook een afhankelijk van de ontwikkelingen bij ANNE of een eventuele nieuwe locatie ter vervanging van ANNE.

Bestuur VIBA

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten