Van Robert Jan Verkuylen, directeur van het in de Gruyterfabriek gevestigde architectenbureau Verkuylen, ontvingen wij bericht over het overlijden van zijn vader Jan Verkuylen, tevens oprichter van het bureau. Hij is op dinsdag 27 maart jl. op 79 jarige leeftijd overleden. Een zware slag voor Bureau Verkuylen, dat in januari ook al afscheid moest nemen van medewerker Arjo Storm. Wij wensen namens de leden van VIBA Vereniging Robert Jan, zijn familie en alle medewerkers van Bureau Verkuylen veel sterkte. Ook Jan Verkuylen hebben wij regelmatig bij onze VIBA-Café’s mogen begroeten.
Bijgevoegd het complete bericht van Robert Jan.
Jan Verkuylen, mijn vader en oprichter van ons bureau, is op dinsdag 27 maart jl. op 79 jarige leeftijd overleden en op Goede Vrijdag in kleine kring begraven. Nadat hij een jaar geleden bericht kreeg dat hij ziek was, heeft hij ervoor gekozen om zich slechts palliatief te laten behandelen. Hij koos bewust voor kwaliteit van leven en een waardig afscheid. Tot kort voor zijn overlijden heeft hij nog aan diverse projecten gewerkt – zo heeft hij het altijd gewild.
Het is bizar en triest dat Arjo Storm, ook architect bij ons op kantoor, nog geen twee maanden geleden ook is overleden. Jan en Arjo kregen een jaar geleden hetzelfde slechte bericht. Zij waren een goed op elkaar ingewerkt duo dat vorm gaf aan de architectuur bij ons op kantoor.
Na zijn studie Bouwkunde in Delft, heeft Jan een jaar bij Van Embden gewerkt, alvorens hij bij de toenmalige Provinciale Planologische Dienst (PPD) Noord-Brabant aan de slag ging: vormgeven aan de voortgaande ontwikkeling van zijn geboortestreek. Eerst zeven jaar als projectleider van het streekplan Midden- en Oost-Brabant, waarin hij zijn ziel en zaligheid legde, daarna vier jaar als hoofd van de afdeling Algemene Planologie. In 1982 heeft hij Bureau Verkuylen opgericht om meer zelf met het vak bezig te kunnen zijn.
Als architect en stedenbouwkundige werkte hij op verschillende schaalniveaus, van individuele bouwplannen tot gebiedsontwikkelingen. Bij complexe ontwikkelingen wist hij vaak door goed te luisteren, analyseren en verbinden, op het oog tegenstrijdige belangen bij elkaar te brengen.
In zijn ontwerpen redeneerde hij altijd vanuit de plek, de omgeving en de mensen. Hij zocht pragmatische oplossingen voor de opdrachtgever, maar hield tegelijkertijd rekening met het algemeen belang. Hij werkte het liefst aan projecten waarin de disciplines architectuur, stedenbouw en landschap samenkwamen, zoals bij de diverse landgoedontwikkelingen waarbij hij in de loop der jaren betrokken is geweest.
Vaak sprak hij over de Tour de France als beeldspraak voor het leven. Wij gaan nu verder met de volgende etappe. Jan rijdt helaas niet meer met ons mee, maar zijn levenshouding en gedachtegoed blijven bij ons.
Met vriendelijke groet,
namens het voltallige team,
Robert Jan Verkuylen
directeur