Jan van Holstein’s melancholie in een lege Expo als allegorie

Het is de week voor Koningsdag. Ik betreed een volkomen kaal Peter Schmid Auditorium. Ik kom wat laatste restanten halen voor VIBA Vereniging: 20 shoppers met erfgoed-kleurendia’s, een door Peter Schmid gemaakt kastje en bankje waarop hij heeft zitten werken.

Ik maak wat foto’s. Bescheiden stelt Jan van Holstein zich desgevraagd op naast de ronde muur. “Moet dat nu echt, Wilco?” Jan is tot 1 mei de laatste kapitein op het schip. Dea werkt nu van huis uit tot dat zij haar intrek kan nemen op de nieuwe locatie van “de Waardemakers” in de Mengfabriek. In naam blijft de “SVE = Stichting voor Duurzame Ontwikkeling” alleen nog administratief bestaan.

Hoe voelt dit nu, Jan? “Tja, soort sterven in het harnas. Voor mij is het einde loopbaan en binnenkort pensioen. Ik heb hier natuurlijk alles meegemaakt, dus het zal spiritueel wel goed zijn dat ik het afscheid hier kan beleven. Vannacht heb ik slecht geslapen. Ik zie lijstjes voorbij komen van dingen die nog moeten.”

Jan helpt mij de spullen inladen. Hij vindt het jammer dat hij niet alles zelf kan ontmantelen. Er zijn nu drie mannen van een sloopbedrijf aan het werk. Zij demonteren  o.a. tl-armaturen en het laatste achtergebleven exposantenmateriaal. Via een glijbaan wordt het spul naar buiten in een container gestort. Dat wordt betaald door de SVE “en dat is jammer van het geld”.

Jan, heb jij leuke hobbies waar je je nu op gaat storten? Vissen, jeu de boules of geraniums kweken? Of doe je iets aan sport?
“Nee hoor, niks van dat alles. Ik wil wel gaan reizen maar daar heb ik geen ervaring mee.”
Ik hoor Pippie Langkous: “Ik heb het nooit gedaan dus ik zal het wel kunnen.”

Ik omhels Jan als hij me uitzwaait en laat hem met melancholie achter. Eén ding weet ik zeker: deze nuchtere en stabiele man gaat ook rustig van zijn komende jaren genieten. En het is zeer zeker niet uit het oog of uit het hart.

Jan, alle goeds en ongetwijfeld tot ziens bij Anne!

Wilco Machielse

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten