Jaarlijkse Innovatieprijs studie Bouwkunde

Verrassende inkijk in studie bouwkunde

Afgelopen september kwam ons Wilco in contact met Remko Siemerink. Remko is een bevlogen docent aan de Hogeschool Rotterdam afdeling Bouwkunde & Innovatie met 300 studenten. Hij is coördinator van een studiemodule waar alle tweedejaars studenten (300+!). een fysiek prototype bouwen en deze beproeven. Remko wil zijn studenten niet alleen materialen in theorie doceren maar ook praktijk gevoel hiervoor opbouwen. Samen met Wilco hebben zij de oproep in hun netwerk, via LinkedIn en de VIBA-nieuwsbrief, verspreid om Biobased bouwmaterialen te doneren voor de jaarlijkse innovatieprijs. Met groot succes. In de vorige nieuwsbrief stond de foto waarop Wouter Klijn zijn tandemasser met biobased materialen uitlaadde.

Met zes studenten per groep werden, op een pallet, modellen gebouwd voor vloer, wand of dak. Elke groep kreeg een deel van de geschonken materialen toegewezen. Daarnaast kregen ze € 100 voor de overige spullen al of niet uit kringloop. Ze moesten ook een test bedenken, bij voorbeeld warmte absorptie of een botstest op stabiliteit. Demontabiliteit werd ook beoordeeld. De docenten zorgden voor zeven nominaties.

 

Woensdag 10 november was de prijsuitreiking. De jury bestond uit docent Remko, de houtwerkplaats-docent Walter van Broekhuizen, de student-assistent Tim Schipper (en winnaar van 2018) en Wilco Machielse. Wilco werd als bestuurslid van de VIBA en dus (sic,) expert in biobased bouwen gebombardeerd tot juryvoorzitter

 

Wilco: “Hartverwarmend hoe inventief deze jongeren hebben gewerkt. Ze hebben een nieuwe wereld ontdekt. Deze studenten vormen onze toekomst!” Zoals dat hoort bij prijsuitreikingen werd de spanning opgevoerd tot het grote moment. Het winnende team kreeg elk een bedrukt t-shirt met daarop “2021 … industrie ontmoette biologie en ik was een winnaar” en de aloude VIBA plaquette. De plaquette zorgde voor reclame voor de VIBA en de VIBA cafés. Het zou erg leuk zijn als een paar studenten naar Utrecht komen voor een lezing.

Hulde aan de docenten die deze ‘nieuwe lichting’ de weg wijzen naar: bio-logisch biobased en gezond bouwen!

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten