Interview Thomas Pijnenborgh

Thomas Pijnenborgh: zuiverheid in hart en nieren

Wie ben je?

Een mens in mannelijke verschijningsvorm met als uiterlijke identiteit onder andere dat ik veel met bouwen bezig ben, biologisch bouwen vooral. Ondertussen ook steeds meer in onze voedsel tuin en bos te vinden tussen de mulch en de fluitende vogeltjes.

De appel valt niet ver van de boom. Hoe is het begonnen?

Tijdens mijn tussenjaar na 12 jaar Vrije School liep ik vast in reguliere baantjes en adviseerde mijn vader Renz (zie interview november 2020): Waarom ga je niet leemstucen bij Carl Giskes?! Na een aantal projecten ben ik gaan meewerken aan het eerste Nederlandse strobalenhuis: The Butterfly House in het Zeeuwse Ouwerkerk (1998). De eigenaar Jan Zonneveld heb ik aangeboden zijn huis te leemstucen op voorwaarde dat ik flink met leem mocht experimenteren. Voor een 19-jarige een unieke kans en vanuit dit project  vroeg een Nederlands-Amerikaanse vrouw mij haar huis in Zuid Afrika te helpen bouwen. Daar begon een prachtige tijd waarin ik veel gebouwd heb met rondhout en zelf uitgegraven leem. Uiteindelijk zijn we met een aantal vrienden een ecodorp begonnen: Khula Dhamma community.

Wat doe je?

Ik leef en probeer terwijl ik dat doe eraan bij te dragen dat de niet menselijke levensvormen weer meer ruimte terug krijgen.

Ja, wij kennen jouw bedrijf Groenebouwmaterialen. Hoe begon dat?

Terug in Nederland uit Zuid-Afrika en Zambia, begon ik Sebunga Leembouw waarmee ik na-isolatie deed met houtvezel isolatie, daarop wandverwarming en leem stucwerk. Steeds meer begeleidde ik zelfbouwers die mij ook vroegen de materialen te leveren. Dat werd in 2007 zoveel dat ik om de boekhoudingen te scheiden Groenebouwmaterialen heb opgericht; helemaal niet met het idee handelaar te worden. Toen kwam ik een internetfreak tegen die precies wist hoe je een webwinkel goed vindbaar kan maken.

Dus jij bent een goede organisator.

Nee hoor! Ik inspireer en ik geef richting aan – denk ik, creëer graag mijn eigen realiteit. Maar Groenebouwmaterialen leiden gaat natuurlijk niet vanzelf. We zijn inmiddels een team van zeven mensen, inclusief mijn nieuwe liefde Astrid, waarmee ik met mijn nu 16-jarige zoon Renz en twee van haar kinderen een samengesteld huishouden vorm.

Vermeld mag worden, dat Thomas jarenlang een alleenstaande vader was én ondernemer. Gelukkig hebben veel mensen hem geholpen alles in goede banen te leiden… Haha… Dus misschien toch wel een organisator?

Waarom ben je VIBA lid?

Bij de Viba is veel kennis en kunde te vinden over een gezondere en vaak ook mooiere manier van bouwen, soms zelfs wijsheid en dan bedoel ik niet die uit boeken of het hoofd, maar die uit de eigen levenservaring van mensen die betrokken zijn bij de Viba.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

Hopelijk terug naar haar wortels, de intentie bij oprichting: om te staan voor een radicaal andere manier van leven en bouwen met als leidraad dus de bouwbiologie. Zoals de naam ook aangeeft. Deze tijd vraagt om mensen die inspireren en duidelijk richting durven geven.

Wat vind je van activisten als Extinction Rebellion??

Ik heb grote bewondering voor alle vormen van verzet, door rebellen, uitvinders, kunstenaars, filosofen, en dus ook de XR-actievoerders. Je hebt héél veel verschillende mensen nodig om iets nieuws te creëren. Oók mensen die op de pijnpunten duwen. De meeste mensen zijn helaas enkel volgers geworden.

Brengt de trend naar industriële prefab bouw kansen?

Misschien, maar je zult zien dat het toch weer teveel afgezwakt en regulier wordt. Opschaling naar biologisch bouwen gaat veel te stroperig. Ik heb weinig vertrouwen in het westerse systeem waarin we met z’n allen leven, de planeet Aarde trekt de consumptie woede simpelweg niet meer.

De reguliere lobby’s beïnvloeden gewoon alles; hoe LCA’s worden berekend, dat groene producten die niet groen zijn wél als zodanig vermarkt mogen worden. Tegenwoordig recyclen we bijvoorbeeld minder dan in de jaren tachtig terwijl velen zogenaamd naar een circulaire samenleving toe willen. Theorie en praktijk liggen mijlenver uit elkaar. Intussen gaat de afbraak van de planeet, van de biodiversiteit massaal verder. Ondanks alle berichten in de media en initiatieven passen we ons niet snel genoeg aan..

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Jelte:

Welke biobased materialen zijn er te vinden in je eigen huis?

Haha, dit beantwoord ik op voorwaarde dat je het helemaal overneemt 🙂

Onder andere: leem, heel veel leem, leemkachels met Toby Hafner collectoren, een stenen oven, houtgestookt rocket fornuis, alle wanden 3,5 cm leemstucwerk behalve de douche, die is afgewerkt met tadelact van Artisan stucco. De hsb constructie gevuld met hennep isolatie, houtvezel isolatie én foutje, ook resol schuim isolatie in het dak… (woning uit 2012..)

Voor lastige details zetten we tegenwoordig kurk in en langs de plint van de hsb woning ook geen schuim isolatie meer maar liever glasschuim. Compromis zijn tegenwoordig echt niet meer nodig, alle details kunnen aangepast naar bio based of desnoods minerale materialen met een lage impact. Al doende leert men :-).

Al het zichtwerk constructie hout is rondhout. Buitenom is de woning deels afgetimmerd met een oud grenen dakbeschot en deels met Artisan Stucco kalkpleisters op Gutex thermowall afgewerkt. Er zat een nonolet compost toilet in, vanwege een tijdelijke huurder nu een water spoel toilet, de nonolet komt weer terug. Ook maken we de installatie verder af want we doen nu teveel op hout, al zijn de kachel en het fornuis super efficiënt, de zon komt erbij via zonnecollectoren en zonnecellen. Zon en hout wisselen elkaar dan mooi af.

Thomas, welke is jouw doorgeefvraag:

We leven in tijden waarin mensen gespannen overkomen, denk ook aan het verkeer.., en het contact met de natuurlijke realiteit om hen heen steeds meer lijken te verliezen. Mijn vraag is daarom: staat je wifi thuis meestal aan of uit?

Door het oog van de astroloog….

Afsluitend wil Thomas zich niet al te somber tonen over de toekomst: “Het gaat nu mondiaal slecht, ja. Maar misschien ook niet hè. Er zijn ook best veel interessante ontwikkelingen die wél opschalen en die wél 100% biobased en met een lage impact zijn. Dan kijk ik wel meer naar de markt in de Duitstalige landen en Frankrijk. Nederland loopt enorm achter.”

Een schokeffect door Corona? “Ik heb geen idee, volg het gedoe niet zo. Maar zolang we ecosystemen slopen en ziek maken,  dan is het logisch dat daar ziekten ontstaan die ook op menselijke populaties overslaan. Veel mensen blijven meer en meer consumeren en ondanks vegatrends wordt er toch meer vlees gegeten. We hebben nog steeds een gigantische bio industrie in dit land… we zijn zelf de pandemie geworden die de levende systemen van de planeet bedreigt, alles moet echt radicaal anders. Of we doen het zelf, of de natuur rekent met ons af. Uiteindelijk komt het daarom altijd wel weer goed… op een prettigere of minder prettige manier….”

Het was voor uw redacteur inspirerend om Thomas (nu 42) te bevragen. Ik (nu 73) kijk nog even op de website en zie dat het bedrijf een coöperatieve structuur heeft. In een vacature lees ik: Je leeft bewust en bent daarmee ook gezond en sterk van geest, creatief, intuïtief. Je werkt fijn samen.” Kijk: dát bedoel ik.

Dank je wel, Thomas!

Wilco Machielse

Leeftijd hoeft geen verschil te maken.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten