Dit is mijn vijftigste interview vanaf de eerste Coronagolf. In mijn leven komen altijd weer cadeautjes op mijn pad. Bij dit kleine jubileum: wie zal het worden? Sean ontmoette ik in Den Bosch tijdens het praktijkcafé op 16 oktober. Hij staat model voor de nieuwe generatie VIBA-leden. Waarom? Ga er even voor zitten! Veel leesplezier, Wilco.
Sean Gilliam: bouwkundig ontdekkingsreiziger
Wie ben je?
„Ik ben Sean Gilliam, 26 jaar, en woon sinds mijn vijfde in Nederland. Geboren in Alliston, Canada, ben ik altijd gefascineerd geweest door de natuur daar. Vanaf jonge leeftijd was ik geïnteresseerd in techniek en hielp ik mijn vader vaak bij reparaties. Na de middelbare school koos ik voor de MBO-opleiding Scheeps- en Jachtbouwkunde, waar ik mijn passie voor techniek en creativiteit kon combineren. Hierna besloot ik verder te studeren en begon aan de HBO-opleiding Civiele Techniek in Leeuwarden. Na twee jaar merkte ik echter dat dit vakgebied te breed was, en maakte ik de overstap naar Bouwkunde om mijn creativiteit beter kwijt te kunnen.“
Jong geleerd….
Sean kon amper lopen als tweejarige kleuter toen hij zijn vader op een ladder achterna klom toen die op zes meter hoogte de goten aan het leeghalen was. Nieuwsgierig! Van schrik viel zijn vader bijna van de trap toen hij zijn kind aan zijn kuiten voelde grijpen. Zijn ouders hielpen hem door een speelgoed werkbank te kopen.
Tijdens dit interview komt het steeds terug: inspiratie van de buitenwereld overnemen en op eigen wijze toepassen. Haha, relationeel gebeurde dat ook: Sean’s Canadese vader ontmoette zijn Nederlandse moeder tijdens de verjaardag van Seans grootmoeder, ,die ook weer getrouwd was met een Canadese man. Sean zocht het dichterbij: zijn vriendin Julia komt van Urk – toch ook ooit een beetje overzees.
Wat doe je?
„Op dit moment ben ik aan het einde van mijn studie Bouwkunde. Ik studeer af bij Achterbosch Architecten met als onderwerp Autarkisch bouwen/leven.
Naast mijn studie doe ik klusjes bij verschillende mensen en help ik in de winkel van mijn vriendin, die een tweedehands kledingwinkel heeft: REGVERDIG. Daarnaast werk ik aan meubelprojecten en heb ik een kleine handel in vintage meubelen. De idealen die ik tegenkom in Bouwkunde stralen ook door in mijn hobby’s en bijprojecten (hergebruik en kwalitatief ontwerpen).“
Autarkisch?
Voor zijn exchange voor de bouwkunde opleiding mocht Sean een vrije minor kiezen. Hij koos voor een contact vanuit de school in Portugal. Zonder dat verder uit te zoeken reed Sean naar Portugal. Hij vond zijn contactpersoon niet maar wel via AirB&B een vrouw met een Alpaca boerderij. Stel je voor een soort lama maar dan met wol. Daar werd nogal zelfvoorzienend geleefd, noem het semi-autarkisch. Sean huurde een kamertje. Na een week stelde hij voor dat hij hier een half jaar mocht blijven in ruil voor twee dagen klussen per week. Zie de timmerfoto. De andere dagen ging hij naar een school 10 km verderop. Deal!
Waarom ben je VIBA-lid?
„Tijdens mijn afstudeeronderzoek stuitte ik op een website die de naam VIBA noemde. Na het bekijken van de VIBA-site werd ik erg enthousiast. Ik dacht meteen: ‘Wauw! Een vereniging die architecten, bouwkundigen en studenten bij elkaar brengt om informatie te delen over duurzaam bouwen. Hier moet ik bij zijn!’ 1 september ben ik lid geworden. Na het eerste praktijkcafé had ik al veel nieuwe, bruikbare informatie opgedaan voor mijn onderwerp en mijn toekomst.“
Waar gaat het met de VIBA naar toe?
„VIBA is helaas nog niet erg bekend. Wat jammer is, want met de kennis die in de vereniging aanwezig is, kan het bijdragen aan een duurzamer, gezonder en groener Nederland.“
De doorgeefvraag van Shai:
Er is op dit moment veel te vinden op internet over biobased bouwen. Hoe weet je welke informatie je kan vertrouwen en welke niet? Wat kan je niet vinden? Welke informatie ontbreekt?
Wat is jouw antwoord hierop?
„Dit is een actueel probleem. Er is veel informatie op het internet, waaronder ook veel desinformatie. Het is belangrijk om artikelen te vinden die ook onderzoeksresultaten laten zien. Ook zou het nuttig zijn om meer artikelen te hebben die soortgelijke bevindingen ondersteunen.“
Een soort startpagina?
Sean mist een kennisbank, waar overzichtelijk artikelen en onderzoeken bij elkaar worden gebracht en je goed kunt zien wat is er getest, wat zijn de uitkomsten en wat is toepasbaar? Ja, je kunt nu overal iets vinden, maar hoe op één platvorm? De VIBA website? Sean: „Laat al die instanties samenwerken en niet elk hun eigen koers varen.“
Welke is jouw doorgeefvraag?
Steeds meer mensen worden enthousiast over biobased bouwen. Helaas blijft er nog een grote groep die de voorkeur geeft aan traditionele bouw. Hoe kunnen we bewustwording en acceptatie van biobased bouwen vergroten bij bouwbedrijven en eindgebruikers?
Hobby’s?
Motorrijden! Op de foto zien we Sean tijdens een liefhebbersdag op het circuit van de TT in Assen. Motorrijden werkt voor hem ook ontspannend, soort ZEN. En IJshockey! Dat is best een dure sport dus nu even alleen voetballen.
De foto waar Sean aan het sproeien is, werd genomen op het groendak op de woning van zijn ouders.
Filosoferen moet je doen.
Oude filosofen boeien Sean ook. Leer van de geschiedenis! Hij vertelt over zijn interesse voor de Griekse mythologie. De Grieken hadden mooie architectuur. „Mensen in mediterrane landen nemen veel meer de tijd, en filosoferen – niet zo maar iets doen! Kijk om je heen: iedereen is aan het werk en als je vraagt ‘Wie ben jij?’ Dan is het eerste wat ze zeggen wat ze doen maar niet waar ze voor staan. Wie ben je eigenlijk?“
Daarbij deze boekentip: „Socrates op sneakers“ door Elke Wiss.
Dromen verwezenlijken!
Zijn Utopia is een bedrijf (met zijn kameraad) dat overal in mediterraan Europa stukken land koopt en daar autarkische woningen bouwt voor mensen die uiteindelijk willen emigreren. Met alle regelingen erbij georganiseerd. Hé daar komen de jaren ’50 voorbij waarin veel Nederlanders verhuisden naar Canada en Australië. Sean ziet een vorm van sociale permacultuur, noem het franchising, waarbij het stokje als totaal concept wordt doorgegeven / verkocht.
Maar vooralsnog te beginnen met werken bij een architect die duurzaam ontwerpt en hij ernaast een eigen meubelbedrijfje heeft.
Leeuwarden/Zeist, november 2024
©️Wilco Machielse / VIBA