Interview met Mieke Weterings

Mieke Weterings: Multi Kennis, Multi Culti, Multi VIBA

Wie ben je?

Mieke Weterings, 61 jaar. Geboren en opgegroeid als eerste kind vóór twee broers in een ‘natuurlijk’ links milieu in Ottersum in Noord-Limburg, bij de Duitse grens.

Mijn volwassen zoon Jango en ik wonen in het complex ‘Mens- en milieuvriendelijk wonen’ ‘De Oranjerie’ in het centrum van Leiden. Ik heb ooit bouwkunde gestudeerd maar niet afgemaakt. Dat was in Eindhoven, waar ik in 1979 mijn eerste college’s  kreeg van Peter Schmid. Dat ging nog helemaal niet over bouwbiologie. Dat kwartje viel pas jaren later toen ik toevallig het tijdschrift ‘Gezond Bouwen en Wonen’  met  een verhaal van Peter Schmid zag. Ik begreep toen pas dat mijn liefde voor natuur en milieu kon samenkomen met die voor  bouwen.

 

Wat doe je?

Ik werk als adviseur duurzaam en gezond bouwen bij de Gemeente Rotterdam. Dit type werk doe ik al bijna 30 jaar, bij verschillende gemeentes en regio’s.

De huidige periode werk ik het meest aan toekomstkwaliteit van erfgoed (een wereld-erfgoedwijk, een scholencomplex met een park, religieuze gebouwen). Daarnaast werk ik aan beleid en de ontwikkeling van instrumentarium voor o.a. VvE’s.

Vanuit mijn eigen adviesbureau Faya doe ik parallel advieswerkzaamheden. ‘Faya’ staat voor vuur, voor passie. Verder ben ik actief bij de Vereniging Zonnekrachtcentrales: www.vzkc.nl

Allergeenarm wonen

Uit haar werkzame verleden noemt Mieke het allermooiste project in haar GGD-tijd. Dat ging over woningen voor ouders met kinderen die  ernstige allergische astma hebben. Totaal werden er in Nederland 100 woningen gerealiseerd, met zeer succesvolle gevolgen voor de kinderen en gezinnen. Mieke schreef in 2005 een richtlijn en later met Atze Boerstra ook nog andere checkslists over allergeenarme gebouwen. Voor zover ze weet zijn de projecten allergeenarme woningen helaas niet nagevolgd.  Tegenwoordig zijn er gelukkig meerdere praktische checklists voor een gezond binnenmilieu beschikbaar. Het enthousiasme waarmee ze vertelt zegt al genoeg: “Mijn grootste project was met een expertteam van tien specialisten (ook veel van VIBA) dat in 2003 werd uitgezonden naar China. Moet je weten: wij brachten adviezen in voor het Chinese bouwbesluit – kleine invloed met groot gevolg in zo’n groot land!” De uitwerking van ‘Healing environment’ in combinatie met duurzame bedrijfsvoering voor het Erasmus Medisch Centrum  noemt Mieke als haar derde indrukwekkende project.

Verbinder in West Afrika

Mieke is naast haar betaalde werk al dertig jaar druk met West-Afrika. Ze denkt mee in een aantal landen. Zo helpt Mieke met het zoeken naar geld  voor een  waterpomp voor een gemeenschap en voor toiletten bij een school in Ghana, of denkt ze mee over handige zonnesystemen in Burkina Faso en activiteiten voor vrouwen / landbouw ter aanvulling op een groot project tegen overstroming in Benin. Mieke noemt zichzelf vooral een netwerker, want ze kent na al die jaren meer dan duizend mensen (waaronder familie, vrienden en vakvrienden) en organisaties. Haar droom: dat ze ook haar betaalde werkveld daar kan uitbouwen.

 

Waarom ben je VIBA lid?

Ik ben lid geworden in 1987. Er ging toen een wereld voor me open: dat bouwen gecombineerd kan worden met goede dingen voor natuur en milieu! Vanaf 1989 ging ik in VIBA-verband mee naar congressen in Oostenrijk en excursies in Nederland en Duitsland. Van 1995 – 2002 zat ik in het bestuur. Nog steeds is het VIBA-gedachtegoed mijn basis.

Drie maanden lang elke week een VIBA bijeenkomst

Jarenlang organiseerde Mieke lezingen en studiedagen in de VIBA-Expo in Den Bosch. Haar CV is uitgebreid. Bij wendingen in haar leven zoals scheiding of nieuwe baan hernieuwde ze ook haar activiteiten en bestuursfuncties. Zo was ze toezichthouder van woningcorporaties en in de zorg.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

Ik denk dat de VIBA als platform van vakliefhebbers wel weer wat zal groeien, maar tegelijk is het één van vele organisaties waarvan de doelstellingen deels overlappen. Dat lijkt me prima en levendig. Het zou fijn zijn als het in de loop van de jaren lukt telkens enkele bestuurs- en werkgroepleden te hebben die op uitnodiging kunnen aanhaken bij landelijke discussies.

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Marleen Kaptein:

Hoe kan de VIBA een schaalvergroting organiseren in biobased bouwen in Nederland. Een nieuwe prijsvraag?

De VIBA is bij lange na niet de enige speler die biobased bouwen kan bevorderen, en ook is het thema niet het enige waar de VIBA op gericht is. De belangrijkste troeven die de VIBA en VIBA-leden in hun omgeving kunnen spelen, zijn toch wel de vele praktijkvoorbeelden.  Op zich is een prijsvraag een aantrekkelijk idee. Maar er zijn tegenwoordig regelmatig prijsvragen / aanbestedingen waar circulariteit en specifiek bio-based een stevig onderdeel van is. De rol voor VIBA-leden lijkt me vooral hierbij te adviseren, er aan mee te doen, of beschikbaar te zijn voor de beoordeling  net als ik in Rotterdam). Én goede voorbeelden blijven delen.

Welke is jouw doorgeefvraag?

Zou je ook willen meegaan met een VIBA-studiereis  naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Scandinavië?

Trotse moeder van Jango

Mieke is natuurlijk enthousiast over  haar zoon Jango van 26. Jango heeft HBO Bewegingstechnologie gestudeerd. Hij houdt zich bezig met hulpmiddelen voor sporters en mensen met een handicap.   Hij is daarnaast onder meer breakdanser (‘acrobaat’). Daarmee doet hij zijn naam eer aan, want hij is vernoemd naar Jango Edwards van het Festival of Fools. Zijn danscrew doet wedstrijden, shows en projecten. Wat denk je ervan om een gebouw als volgt te presenteren:  https://www.youtube.com/watch?v=ZqmDW8MJvOQ

Doorpratend over hobby’s (“Afrika en Afrika en Afrika – dus ook festivals, films, seminars en boeken”) verklapt Mieke dat ze ooit ook acrobaat was en aan straattheater deed. In die tijd ontwikkelde zij haar waarzegtype Zelda. Maar ze werkt toch liever aan een mooie toekomst, dat dat ze er mysterieuze voorspellingen over doet.

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten