Interview met Michel Post

Vandaag heb ik mijn laatste bestuursgenoot aan de lijn voor een interview. Onverminderd interessant ga ik weer iemand dieper ontdekken. Krijg ik eerdere waarnemingen bevestigd? Tijdens zijn Viba café op 3 oktober 2019 was ik onder de indruk van zijn productie. Bestaat er naast zijn holistische glimlach ook een zakenman? Ik ga het vragen aan….

Wie ben je?

“Ik merk dat ik moeite heb om deze vraag te beantwoorden, omdat ik niet zeker weet of je vraagt naar wie ik ECHT ben, of dat je vraagt hoe anderen mij aan de buitenkant zien.”

Interessante reactie, want jij leest mijn gedachten? Haha, ja ik ben ook benieuwd of jouw lach altijd echt is of soms ‘gemaakt’.

“Ik ben een brug. Een brug tussen de spirituele wereld en de aardse wereld. Ik ben tevens een brug tussen een uitdaging (meeste mensen noemen dit problemen) en een oplossing en ik ben een brug tussen mensen. Ik verbind en beweeg tussen werelden. Ik raak aan en ga dan vervolgens weer verder. Ik leef vanuit mijn hart en voel mijn weg door het leven. Ik ben positief ingesteld en open minded. Voor de buitenwereld ben ik een optimist met altijd een glimlach op zijn gezicht. Enthousiast, passievol en met een grote kennis op het gebied van ecologisch bouwen en dan met name op het gebied van bouwen met strobalen.”

Ik vraag door over die glimlach. Dan vertelt Michel openhartig dat hij vroeger die glimlach als bescherming gebruikte om aardig gevonden te worden – please gedrag. Hij kleedde zich ook excentriek en verfde zijn haar paars. Toen hij 20 jaar geleden Patricia leerde kennen, veranderde dat. Zij prikte daar doorheen. Michel is zijn ware echtheid gaan ontdekken, een reis van de buiten- naar de binnenwereld. Samen studeerden ze ‘Transition Energy’ onder leiding van een Amerikaan. Dat gaat over het aanvullen en veranderen van energie. Gelukkig ging het goed want vier jaar laten zijn ze getrouwd.

Grote inspirators?

“Eugene Tssui en James T. Hubbell. Ik zoek ze op. En de bron is duidelijk”.

Dat brengt mij meteen naar welke inspirator Michel zèlf wil zijn. Ik stel de vraag: Welke is jouw droom op lange termijn? Er valt een lange stilte.

“Dat is best moeilijk, Wilco, daar worstel ik mee.” 

Ik concludeer dat we ons nog zullen laten verrassen!

Wat doe je?

“Ik ben een Energetische Organische en Ecologische Architect. Ik ontwerp woonhuizen voor particulieren en voor groepen particulieren. Daarnaast heb ik enkele utiliteitsgebouwen ontworpen. Momenteel mag ik me de voorzitter van de VIBA noemen.”

En hoe begon het?

Michel werd geboren in Groningen, studeerde na HAVO/VWO aan TU Delft. Daar werd hij bekend met de Canadees/Amerikaanse architect Frank Gehry die toen in Zwitserland actief was. Meest bekend is hij van het Guggenheim museum in Bilbao. Michel’s afstuderen ging over organische architectuur. Hij werd lid van de VIBA in 2003. Op dag één nam hij de functie van secretaris op zich van de werkgroepen Harmonicale Ellips en Strobouw. Deze laatste heeft hij ondergebracht bij de   VIBA-Expo want daar zou geld zijn. Dat viel tegen en toen heeft hij in 2010 de huidige vereniging Strobouw Nederland opgericht. Inmiddels is Michel voorzitter geworden van onze VIBA Vereniging met als doelstelling zoveel mogelijk vergelijkbare initiatieven te verbinden. VIBA kan de rol van koepel, van platform vervullen.

Terwijl Michel bij drie architectenburo’s werkte, startte hij zijn eerste eigen bedrijf: PURPLEX. Deze naam is een combi van de kleur van het hoogste chakra en een X als vestigingsplaats. (En de kleur van zijn haar? ;-))) In 2003 ging hij verder als ORIO ‘ORganisch Intuitief Ontwerpen’ en bouwde hij zijn eigen kantoor in de achtertuin te Maarssen, helemaal van stro. Na diverse verhuizingen wordt het kantoor in Soest nu gecombineerd met hun woning waar ook Patricia haar holistische therapeut- en massage praktijk heeft. Daarnaast heeft ze een tweede bedrijf waarmee ze met dieren werkt, genaamd Joyful Connection.

En in je ‘vrije’ tijd?

“In mijn prive tijd volg ik spirituele cursussen en ben ik lid van een internationale groep die iedere zondag mediteert ten behoeve van wereldvrede. Dat gaat per zoom. Ook meedoen? klik HIER. Ik houd mij bezig met Heilige Geometrie en ik vind het leuk om te schrijven over datgene wat me bezig houdt. Ook een boek: BOUWEN MET STRO.”

Michel is ook ‘steenrijk’: hij verzamelt met kenner Patricia kristallen en mineralen. Ter ontspanning kijkt hij graag films en leest hij boeken. Om fit te blijven rent hij soms en wandelt hij. Voor de echte adrenaline gaat hij naar de 14 meter hoge klimmuur van ‘Neoliet’ in Utrecht ‘topropen’. Dat is iets anders van ‘boulderen’ tot drie meter hoog. Viba-collega Shai van Vlijmen doet dat in zijn promo filmpje.

Waarom ben je VIBA lid?

“Omdat dit de enige vereniging is die alles omvat waar ik als professional mee bezig wil zijn. De drie pijlers van de VIBA zijn ook de pijlers waarop ik me richt in mijn werk. De energie van vorm, getal en ruimte; het gebruik van organische bouwmaterialen t.b.v. een gezond leefklimaat, afgestemd op iemands persoonlijke energie pakket; en de manier waarop projecten tot stand komen. Het delen van kennis en informatie en vanuit het geloof dat innovatie ontstaat door samenwerking. Met name het Integrale aspect van deze drie pijlers spreekt mij aan. Het is niet 1 van de 3… het is alle 3 tegelijkertijd.”

Voorbeeldfunctie

Afgelopen jaar heb ik Michel’s kracht gezien om mensen in beweging te krijgen. Niet door te trekken maar te betrekken. Hij legt uit:

“In mijn uitingen laat ik zoveel mogelijk zien dat ik bij de VIBA hoor. Als ik iemand of een groep mensen in mijn vizier krijg die erbij horen, dan zeg ik: Hé jij bent interessant want wat jij doet is wat de VIBA doet; ken jij de VIBA? Vind je het leuk er eens bij te zijn?”

Zo geeft Michel antwoord op twee vragen: # hoe komen er meer leden? # hoe krijgen we leden in beweging? Daar past bij deze benoeming van zijn kernkwaliteit: “Als ik vind dat iets gedaan moet worden, dóe het dan gewoon!”

Kun je jouw rol, methode nader toelichten?

“Ik ben niet de aanjager die vervolgens achterom kijkt waar iedereen blijft. Ik kan wel detecteren: waar zijn medestanders? Ik zoek de juiste mensen bij de juiste vragen, want ik ga het heus niet in mijn eentje doen. Ik ga niet voor de troepen uitlopen zonder consensus met andere mensen.”

Hij vergelijkt het met de interactie met opdrachtgevers. “Het is als het zoeken van een zender op de middengolf: afstemmen gaat zoekend, soms schiet je door, is er ruis en aftastend kom je op de juiste frequentie.”

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

“De toekomst zal het zeggen.”

Ja maar zo makkelijk kom je er niet van af…..

“Veel zal afhangen van de input van de leden en hoe andere verenigingen en stichtingen onze hernieuwde vriendschappen waarderen en uitdragen.”

Michel hoopt op een nieuwe frisse wind van mensen cq jonge professionals die inzien dat de wereld niet draait om zoveel mogelijk geld verdienen, maar dat het erom gaat de wereld zo mooi en zo vreugdevol mogelijk te maken. Dat iedereen een uniek, maar klein onderdeeltje van het grotere geheel is. Hij duidt verder:

“Niemand is beter dan een ander. Iedereen is uniek. En we kunnen heel veel van elkaar leren als we bereid zijn om te delen.”

Jouw antwoord op de doorgeefvraag van Renz: Hoe zou een eigentijds Gilde systeem er uit kunnen zien ?

“Ik heb moeten opzoeken wat er precies met deze vraag bedoeld werd, want ik gebruik zelf het woord Gilde niet. Naar wat ik begrijp is een Gilde een belangenorganisatie van personen met hetzelfde beroep waarin kennis en ervaring wordt uitgewisseld. Nieuwe leden worden opgeleid in het vak en naarmate hun ervaring toeneemt kunnen ze titels krijgen als gezel en meester. Het gilde heeft ook het alleenrecht op het  uitoefenen van het vak, en staat voor kwaliteit met een keurmerk. Ik denk dat binnen deze definitie, de BNA het dichtste bij een architectuur Gilde komt.

Michel licht toe dat het Gilde een woord is uit het oude tijdperk. Een tijdperk van macht en angst. Wij leven momenteel in het tijdperk van liefde, gezamenlijkheid en natuur. Er is momenteel geen behoefte aan een Gilde, laat staan dat hier een gezonde voedingsbodem voor zou zijn. Dus concludeert Michel:

“Ik kan daarom geen antwoord geven op deze vraag.”

Naar Corona in de nazit. Michel in dialoog met Wilco: dat biedt naast pragmatische verbale compactheid zéker ruimte om nog wat zijpaden te bewandelen. En dit jaar niet zo maar een: Covid19 of Corona. Daar heeft Michel een duidelijk inzicht over:

“Als Corona niet meer nodig is, dan verdwijnt het.” Hij duidt: mensen worden meer op zichzelf gericht en komen dieper in contact met elkaar. Ze gaan meer waarde hechten een vriendschappen; wie ben ik en hoe ga ik met mijn medemens om? Dáár is Corona voor. Er komt een scheiding tussen angst en vredigheid maar ook een schifting in vriendschappen. Het is een oefening in polarisatie.

Dank je wel Michel. Ik kijk uit naar het eind van de adventstijd, want 4 januari 2021 komt jouw geheel nieuwe website, nieuwe logo en nieuwe bedrijfsvoering ‘in de lucht’. Veel succes!!!

Welke is jouw doorgeefvraag?

“Hoe denk je over toeval en geluk?”

 

 

 

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten