Interview met Marleen Kaptein

Marleen Kaptein: inspirerend voorbeeld dat het kan.

In de geschiedenis van de VIBA en landelijk in de wereld van gezond bouwen en wonen is Marleen Kaptein een icoon. Zij is alom bekend als initiatiefnemer van de nu 20-jarige Culemborgse woonwijk EVA-Lanxmeer. Over dit internationaal geroemde voorbeeld kunnen we alles weten. Maar weten we ‘alles’ over Marleen zelf?

 

Wie ben je?

Ik ben Marleen Kaptein, in oktober 1943 geboren in Den Haag. Ik heb twee opleidingen gevolgd. Vanaf begin jaren ‘60 eerst een Modeacademie, waar de docent Kostuumgeschiedenis mij zeer inspireerde.

Achteraf blijkt dit een aanzet te zijn geweest voor mijn carrière in de Theaterwereld.
Vanaf 1971 heb ik daarnaast een avondopleiding Binnenhuis architectuur bij de Rietveld Academie gevolgd.

Een opdracht voor het verbouwen van een pand in Amsterdam leidde tot een nieuwe fase in mijn leven. Met een unieke leerschool in de praktijk: door kennismaking met verschillende stromingen in architectuur, duurzaam en gezond bouwen en wonen, organische landschapsarchitectuur en Permacultuur ontwerp methoden.

Wat doe je?
Op dit moment ben ik ‘gepensioneerd’ maar krijg nog steeds aanvragen voor interviews van Masterstudenten en voor medewerking aan onderzoeken over de wijk.  (Lanxmeer )
(, want….Ik kan het niet laten om alle ervaringen die met de realisatie van Lanxmeer zijn opgedaan iets kunnen bijdragen aan projecten in andere gemeenten.)
Het doet me plezier dat Lanxmeer nog steeds actueel is. Sinds publicatie van de NOVI, moeten projectvoorstellen aan milieuvoorwaarden voldoen, die hier al zijn toegepast.

Waarom ben je VIBA lid?
Eind 1989 heb ik samen met Frans van der Werf de Herlaerschool van de VIBA gevolgd, en na afloop werden wij allebei door Michiel Haas gevraagd om vanaf 1990 bestuurslid van de VIBA te worden. Uiteraard vonden wij het een hele eer!

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
Wat ik de VIBA toewens, juist nu, is dat er een schaalvergroting mogelijk is in projecten waarin mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen, breder wordt ingebracht bij grote projecten waarbij ook natuur, infrastructuur en andere onderwerpen worden samengevoegd. Bijvoorbeeld door samenwerking te zoeken met andere organisaties en partijen. (in feite is dit in Lanxmeer zo’n 25 jaar geleden ook gebeurd.)

Mijn antwoord op de doorgeefvraag van Maurice van Mourik:
Hoe kan de bouwwereld bijdragen aan meer zelfvoorzienendheid,  zonder alle voordelen van de moderne (industriële) maatschappij op te geven ?
Deze vraag heeft Maurice eigenlijk zelf al beantwoord door EVA-Lanxmeer als voorbeeld te noemen…

Mijn doorgeefvraag:
Hoe kan de VIBA een schaalvergroting organiseren in biobased bouwen in Nederland. Een nieuwe prijsvraag?

 

 

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten