Leidi Haaijer is mijn derde gast in deze reeks interviews. Ik kende haar oppervlakkig, ze is trouw deelnemer aan onze café’s. Inmiddels weet ik beter. Mijn nadere kennismaking bood genoeg stof voor zeker een factor drie langer artikel. Want Leidi is een duizendpoot, die elke nieuwe ontdekking als een levensuitdaging aanpakt.
Wie ben je?
“Ik ben een nieuwsgierige netwerkende multimediaontwerper en coach. Ik ben begin jaren 80 opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch met als specialiteit monumentale vormgeving in de publieke ruimte – inclusief een stageverblijf langs de kust van Ierland.”Aansluitend studeerde Leidi aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht met als specialiteiten: multimedia, grootschalige projecten, druk-, video- en digitale technieken. Kijk verder op haar website.
Wat doe je?
Ik bevraag Leidi telefonisch. Ik krijg kramp in mijn hand tijdens het meeschrijven. Ik laat Leidi aan het woord: “Ik probeer proactief Out of the Box te denken en als Community Artist projecten rondom mensen, situaties en locaties te initiëren. Hoe? Door samen te werken in een diversiteit aan disciplines en functies: lokale overheden/organisaties, een grote variatie aan handwerklui, digitale experts, lokaal betrokkenen en geïnteresseerden. Zo ontstaan projecten, werken of situaties verschillend van aard. Eén van de actuele werken vind je hier.
Uit haar CV pluk ik voorbeelden van andere projecten: NaaiMeetUp (Copernikkel Den Bosch); Stadslandbouw (BoschBouwBrood, Minitopia, Eetbaar Park Den Bosch); initiatie van een CPOproject (Bewust Wonen Werken Boschveld); Plooibaar Product (een creatief model – cdrom over patronen/het ontstaan van patronen); Werk in Wording (Punten&Vlekken&Cirkels).
Waarom ben je VIBA-lid?
“VIBA kwam op mijn pad toen ik een strobalen huis voor mezelf wilde bouwen. Ik ben iemand die alles onderzoekt en meanderend mijn koers vind. Dat deed ik naast mijn betaalde werk bij NTR, de omroep dus, als Senior Interaction Designer. Kennisdeling vind ik een vanzelfsprekende zaak, in welke situatie dan ook: informatie is universeel.” Zo kwam Leidi via Jan van Holstein in contact met mensen als Michel, Wouter, Michiel, Paul en meer bevlogen VIBA leden. Leidi kreeg acht jaar geleden lidnummer 1263.
Had je dan zelf al een ontwerp? “Als monumentaal vormgever wist ik wel wat ik wilde, maar ik kwam er achter dat samen in een CPO project je veel meer kunt bereiken.”
Mede dankzij de grote kennis in het VIBA netwerk richtte ze samen met anderen de CPO-vereniging op die zou leiden naar het project Boschveld waar ze nu heel gelukkig woont. Na het overlijden van zijn vrouw werd Renz Pijnenborgh ook lid; ze zijn aan de binnentuin elkaars overburen. Nadat ik haar enthousiaste verhalen had gehoord, stuurde ze dit artikel in een publicatie van de provincie Noord-Brabant: Collectieve zelfbouw wint steeds meer terrein
Waar gaat het met de VIBA naar toe?
“We moeten nieuwsgierigheid wekken. Er is nog zóveel te doen in de bouw. Nu is ineens houtbouw hot. Dan denk ik: “Hallo, welkom in de nieuwe wereld!!!”. ‘Corona’ kan ’n handje helpen: de stedelijke openbare ruimte bevat momenteel veel doorgangsruimtes (mobiliteit), in de lock down is gebleken dat bewoners meer verblijfsruimtes creëren om beter in gelegenheid te zijn elkaar te ontmoeten.
Doorgeefvraag van Peter van der Cammen:
Wat zie jij voor je, als je de begrippen Integraal en Bio-Logisch hoort, die deel uitmaken van de naam VIBA?
Leidi’s antwoord:
Integraal > Alles heeft met alles te maken … onderlinge verbondenheid. Verander je een, ter zake doende, parameter dan is dat van invloed op andere parameters en ontstaat er weer een nieuwe situatie die wederom aan verandering onderhevig is.
Kortom: een grote dynamiek !
Bio-Logisch > Met de natuur mee leven; voor mij is deze term gelijk aan de term permacultuur; tuinieren met de natuur mee. Gebruik maken van de logica die de natuur met zich meebrengt. Dit betekent veel observeren en daar naar én parallel aan handelen.
Leidi’s vervolgvraag:
Kun jij een handeling noemen in jouw dagelijkse doen of flow dat als een concreet voorbeeld kan dienen voor het hierboven geformuleerde ?
Tekst: Wilco Machielse