Interview met Kees van der Linden

Kees van der Linden: “Je kunt het alleen goed doen als je het begrijpt”. 

“Dat ik dit niet eerder bedacht” speelde door het hoofd van deze redacteur toen hij Kees van der Linden voor dit maandelijkse interview vroeg. Een man die zó veel uren dagen maanden jaren in onze vereniging heeft gestopt. Een man ook die zich met zijn bescheiden presentie niet opdringt. We gaan herinneringen ophalen met:

Kees van der Linden     

Wie ben je?

Kees (Arie Cornelis) van der Linden, geboren 26 mei 1949 in Gouda.
Mijn opa, drie ooms en later ook mijn vader waren werkzaam in de bouw. Dat varieerde van Bouw- en Woningtoezicht, opzichter, aannemer, tot zorg voor het materieel.
Mede daardoor ging ik naar de HTS Rotterdam (1966-1970) omdat in Delft wiskunde wat veel leek. Maar daarna toch naar de TH (1970-1974).
Afgestudeerd op Bouwfysica, thema “Verkeerslawaai”.
En nog een half jaartje “ingenieur assistent” bij de groep Bouwfysica.
Daarna: Rijksgebouwendienst 1975-1995; TU Delft 1996-2014; AaCee Bouwen en Milieu 1974-heden. Zie website.

Wat doe je?
In 2014 werd ik gepensioneerd bij de TU. Maar alleen dáár heb ik afscheid genomen. Niet van de Bouwfysica en andere zaken waar ik bij betrokken ben, zoals VIBA. Ik ben als de dood voor “geranium ziekte” en blijf dus lekker actief. Dat betekent zo nu en dan participeren in een onderzoeksproject of begeleidingscommissie.

Je hebt toch ook les gegeven?
Inderdaad, tot medio 2021 heb ik ook als gastdocent nog regelmatig groepen studenten aan de TU Delft begeleid in praktijkvakken. Daarnaast heb ik met veel plezier lessen Bouwfysica gegeven aan studenten in de pré master aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Dat is een voorbereiding op de master voor afgestudeerden van de kunstacademie die architect willen worden.

Verder trek ik nog steeds de Stichting Kennisbank Bouwfysica (www.klimapedia.nl); een website door en voor docenten en studenten van HBO en WO én de praktijk. Daarnaast schrijf ik met enige regelmaat artikelen die iets belichten dat in mijn ogen extra aandacht vraagt. Zie ook https://klimapedia.nl/publicaties-readers-vintage/ onder notities.
Voorbeelden:

  • Ventileren voor dummies
  • Binnenisolatie van buitenmuren
  • Hoe zit het nu echt met stralingsverwarming
  • Reflecterende isolatie, zin en onzin

Ook geven we op Klimapedia boeken uit, primair web based vormgegeven, maar ook als pdf te downloaden of als gedrukt boek te bestellen.
Voorbeelden:

  • Energie Vademecum
  • Binnenklimaat en adaptief thermisch comfort

en zeer binnenkort de Engelse versie daarvan

  • Indoor Climate and Adaptive Thermal Comfort

een andere interessante Engelstalige is

  • Hybrid ventilation – a design gide

Maar kijk vooral zelf daar eens rond.

Onzin rechtzetten.
We vragen door. Welke is Kees’ drive? “Er lopen teveel mensen achter beweringen aan die niet kloppen, zonder dat ze eerst nadenken hoe het fysisch werkt.” Kees geeft als voorbeeld; het bouwen met Biobased materialen. Ja, die kunnen vocht reguleren, stabiliseren. Maar onderzoek je dan óók een praktijksituatie met een gipswandje ervoor? Natuurlijk werkt die vochtbuffering, maar het effect is zeer beperkt.

Ook de hype rond infraroodverwarming, sorry “elektrische stralingsverwarming”. Wat de fysica betreft gebeurt er niets anders dan bij warmwaterradiatoren, echter zo klinkt het natuurlijk spannender. De geleverde warmte kost wel (in vergelijking met een door een warmtepomp gevoed systeem) drie maal zoveel energie. Incidenteel kunnen ze overigens prima worden toegepast, zie ook de notitie op Klimapedia.

Misleiding bestrijden, daar ligt de missie van Kees. Samengevat: steentjes bijdragen aan het verbeteren van onze wereld, in het bijzonder onze (woon)omgeving. Graag zo simpel en praktisch mogelijk – vandaar de titel boven dit interview. “Ook de poepsimpele dingen moeten je in één keer duidelijk uitgelegd worden!” 

 

Waarom ben je VIBA lid?
Mijn kennismaking met VIBA dateert van begin jaren ’90. Vanuit mijn werk bij de Rijksgebouwendienst en onze eigen inzet daar voor duurzaam bouwen kwamen we (uiteraard) ook VIBA op het spoor. Ik vond (en vind het nog steeds) belangrijk om echt vanuit de mens naar de ontwerpopgave te kijken. Dus werd ik lid van VIBA.

Ook draaide toen net de nieuwe expositie en … één van de eerste dingen die ik (tegen kostprijs) deed vanuit mijn eigen bureau, was vanuit het bestuur leiding geven aan het VIBA Centrum, de voorloper van VIBA Expo. Helaas ging er onder de oppervlakte e.e.a. niet goed wat betreft de administratieve kant van de zaak en mocht ik vanaf 4 januari 1995 of daaromtrent het faillissement van VIBA Centrum afwikkelen en de doorstart als VIBA Expo vorm geven. In de periode 1994-2004 was ik dus bestuurslid VIBA Centrum (voorloper VIBA Expo), had ik de leiding van het bureau van de Stichting VIBA Expo, was ik ook bestuurslid Stichting VIBA Prijsvraag èn bestuurslid VIBA Vereniging (als secretaris-penningmeester).

Nog steeds vind ik VIBA belangrijk en ben ik van harte lid.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
Dat vind ik een moeilijke vraag. VIBA blijft een heel goede ontmoetingsplek voor mensen die zich met bio-logisch bouwen bezig houden. Het blijft toch een kleine kring, hoewel ik wel steeds meer bekendheid met VIBA ontmoet bij collega’s van adviesbureaus en dergelijke.

Het bijzondere van VIBA moet duidelijk gemaakt worden aan de mensen in de beroepspraktijk via heldere verhalen over waarom en hoe je bepaalde manieren van ontwerpen en bouwen toepast. Story telling. Alleen al binnen onze VIBA zijn er genoeg praktijkvoorbeelden te vinden.  Alles zo simpel mogelijk onderbouwd, goed verifieerbaar.
Er zijn natuurlijk ‘Expo-opvolgers” in de Duurzaam Bouwen markt, dubo centra zoals IC DuBo in Rotterdam en andere.
We mogen ook stimuleren dat het initiatief ‘Woongezond Experience’ een succes wordt.

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Adriaan:
Als VIBA inhoud geeft aan de ‘Duurzame Ontwikkeling’ en met name de ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ (17 SDG’s) kan VIBA dan een mooie toekomst tegemoet zien?

Misschien zou VIBA meer samenwerking moeten zoeken met partijen die mee kunnen helpen de winst van ontwerpen en bouwen met aandacht voor de natuurlijke leefomgeving zichtbaar te maken.
Ik denk dan aan onderzoek entameren samen met bijvoorbeeld Bouwfysica bureaus (www.nvbv.org).
Ook kijken of er mogelijkheden zijn aan te sluiten bij KAN – “Klimaatadaptief bouwen mét de natuur” (www.kanbouwen.nl). Dan moet het gedachtengoed toch een grotere verbreiding kunnen krijgen?!!

En welke is jouw doorgeefvraag?
Kun je een aantal zaken (voorbeelden) noemen – goed onderbouwd – waarmee het karakter van VIBA Bouwen expliciet tot uiting komt? Waarmee maken we de mensen warm?

Er is meer in het leven.
Natuurlijk bevragen we Kees over zijn andere interesses, waarvan hij er al 27 jaar deelt met zijn Ceciel. Lange afstandswandelingen vormen de hoofdmoot.  Dat wandelen kan ook dichtbij. Kijk eens op de website van de Midden Delfland Vereniging. Daar vind je ook 50 ‘ommetjes’. Hier de link  Verder aandacht voor zijn drie kinderen: Bas doceert bedrijfskunde/duurzame waarde in Lille, Jasper legt natuurlijke tuinen aan en Marlies is ‘architect aan huis’. Kees heeft zes kleinkinderen, waarvan twee tweelingen (dat schiet lekker op ;-)).

 

Kees leest veel. Desgevraagd zijn top drie, waarbij zijn belangstelling voor Rudolf Steiner’s kijk op de wereld ter sprake komt. “Geld moet niet méér worden maar moet slijten. De economische barometer wordt bepaald door groei van het BBP. Er wordt teveel geld verdiend met dingen die niets met producten te maken hebben zoals aandelen speculatie. Met aandelen is niets mis, mits dat geld wel echt wordt geïnvesteerd in nieuwe ontwikkelingen, om waarde aan de aarde toe te voegen.”

Het lijstje:
Thomas Paine: De rechten van de mens / ISBN 978 90 284 5030 1
Rutger Bregman: De meeste mensen deugen / ISBN 978 90 8294 2187
Rudolf Steiner: Economie, De wereld als één economie / ISBN 978 94 9232 6034

Hierbij ook zijn muziektips:

Ramses Shaffy: We zullen doorgaan / https://www.youtube.com/watch?v=Yga6O3WhRFY
Paul Simon: American Tune / https://www.youtube.com/watch?v=0OEWBq_jzuA

Nog iets verrassends over jezelf, Kees? Haha hij vindt zichzelf wel ‘n beetje saai. Hij toont een kreet van Loesje: “Opruimen hoezo? Mijn kamer is een ideeënbus!” Daarboven hangt een plaatje van het einddiner van de Bovenbazen van Ollie B. Bommel.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten