Dit is mijn eerste interview in een flow. Dan bedoeld in twee vormen: mijn gast rijdt nu handsfree over de Autobahn naar Schwetzingen (t.w.v. Heidelberg) én zijn persoonlijk leven zit in alle opzichten in een flow.
We rijden een stukje mee met leven en werk van
Joris van Os
Wie ben je?
„Joris Daniel Mattheus van Os, in 1977 geboren in Esch en wonend in Esch (gemeente Boxtel). Ik ben getrouwd met Aagje (www.aagje.eu <http://www.aagje.eu/>) samen een gezin van drie kinderen, Vesper 12 jr – Alba 9 jr – Dante 3 jr. We werken allebei vanuit huis, Aagje met haar praktijk zie www.aagje.eu<http://www.aagje.eu/> . Ik zie mezelf als een liefdevolle energieke man.“
Energiek? Wat nog meer dan?
„Haha ja ik heb best veel ‘aan mijn fiets hangen’. Zo ben ik naast vader, VIBA, PRO CLIMA en bouw-adviseur ook voorzitter van de dorpsvereniging Esch. Graag speel ik op mijn accordeon, goed om bij mijn buikgevoel te komen.“
De onderwijzer
Joris komt uit een nest van onderwijzende ouders met de nadruk op bijzonder onderwijs. Zijn vader was als specialist in dove kinderen ook een idealist: hij zette in het kader van ontwikkelingshulp bijna 20 scholen voor dovenonderwijs op in Malawi en Vietnam. De onderwijzer én idealist hoor ik in Joris terug.
Wat doe je?
„Ik werk vier dagen in de week voor Pro Clima als ‘havenhoofd’ voor Nederland. Daarnaast ben ik beroepsmatig als zelfstandige aan het werk – nu nog algemeen – als ecologisch bouw adviseur. Ik ben begonnen aan de studie Baubiologie in Duitsland. Aansluitend ga ik bedenken hoe ik me wil inzetten voor de ecologische bouw in NL.“
Hoe dan?
„Eigenlijk vanuit de praktijk. Ik werkte 21 jaar voor een verpakkingsbedrijf, heel technisch en omzetgroei gericht. Dat begon te schuren toen ik ook een eigen ecologisch huis ging bouwen. We kochten een drietal bijna onbewoonbaar verklaarde rijtjeshuisjes. Terwijl we vijf jaar in een unit woonden hebben we alles zelf gerenoveerd: dampopen, luchtdicht en zoveel mogelijk met hout en houtvezel. Er ging een nieuwe wereld voor ons open. Toen heb ik mijn ratrace-baan opgezegd.“
Waarom ben je VIBA lid?
„Origineel ben ik lid geworden toen ik bij Groenebouwmaterialen ging werken, om de ecologische bouwwereld beter te gaan begrijpen. Na de eerste paar bezoeken aan de VIBA was ik me al snel bewust van het feit dat er voornamelijk een groep hele lieve mensen lid is die je warm onthalen en oprecht delen. Dat gecombineerd met alle “Integrale Bio-Logische” aspecten die mij inspireren maakt dat ik graag lid ben en blijf.“
Dat is nog niet het hele verhaal….
… want uw redacteur weet inmiddels dat Joris gevraagd is door Reinoud-de-groene-voorzitter om tot het bestuur toe te treden. Jij als lezer/lid wordt tijdens de ALV op 4 juli gevraagd daarmee in te stemmen.
Waar gaat het met de VIBA naar toe?
„Dat vind ik een lastige vraag. Ik zie hierbij een grote groep dragers van het gedachtegoed van de Viba, dat lijkt mij het spoorwegboekje met kernwaarden. Naast die groep is er in een actieve vereniging altijd behoefte aan dragers die het verenigingsleven, de vorm en met name de fysieke bijeenkomsten blijven dragen. Daarbij lijkt het mij dat hierbij de inhoud altijd geborgd zou moeten zijn. Het lijkt mij dat het warme verenigingsleven hand in hand moet blijven staan met alle inhoudelijke praktische bijeenkomsten. Dan blijven we een inspirerende warme club mensen die met een gelijk doel bezig zijn.
Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Wim Lips: https://www.vibavereniging.nl/interview-met-wim-lips/
Wat is de reden geweest dat je je hebt aangesloten bij de VIBA, wat is het doel en wat wil je bereiken?
De reden van het lidmaatschap was werk gerelateerd, maar inmiddels voel ik me juist persoonlijk betrokken Ik wil graag het gedachtengoed achter ecologisch / bouwbiologisch bouwen verder uitdragen in mijn leven en de Viba is daarbij voor mij een inspirerende groep waar ik graag gevoed word.
Welke is jouw doorgeefvraag?
Hoe borgen we het gedachtegoed van de deels vergrijzende VIBA Vereniging voor de volgende (uiteraard jongere) generatie?
Tijdens de nazit mijmeren we over het leven. „We gaan allemaal een keer dood, daarom mijn doorgeefvraag“ duidt Joris. Onze gast vertelt over zijn holistische groeiproces dat hij alleen én samen met zijn nieuwsgierige Aagje doormaakt. Daarbij ook zijn leerproces met de opleiding Baubiologie aan IBN Duitsland.
En we mijmeren over het idee samen dan toch eens die excursie naar BAUFRITZ <https://www.baufritz.com/de/baubiologie> te organiseren. Dan gaan Wilco en Joris achterin de bus musiceren: jodelen bij accordeonmuziek.
Autobahn/Zeist, april 2024
© Wilco Machielse