Joop Bensdorp: hij kwam bij de VIBA om zich volledig op duurzaam bouwen te richten.
In de nieuwsbrief moet het kort en krachtig. Hier op de website mag ik als reporter los gaan, zéker bij Joop Bensdorp die de afgelopen jaren ook los is gegaan om de VIBA op koers te brengen.
Ik heb oude agenda’s erbij genomen. Ikzelf ben VIBA lid vanaf januari 2004 maar als niet-architect reed ik een paar keer per jaar naar Den Bosch om de presentaties ietwat afstandelijk aan te horen. Het moet tijdens de ALV van 22 november 2012 zijn geweest, dat voorzitter Renz Pijnenborgh de noodklok luidde. Vele jaren daarvoor was zijn bestuur uit nood ‘aangewezen’ waarna het schip drijvend werd gehouden. “Wij stoppen ermee. We zoeken jong bloed, vers bloed, om de VIBA opnieuw uit te vinden. Wie wil mee doen?” Er werd een lijst gemaakt van leden die wel mee wilden praten.
Een week telefoon: Joop Bensdorp. Of ik geïnteresseerd was om deel te nemen in een interim bestuur. Joop stond ergens op CS Utrecht te bellen. Wat voelde ik mij vereerd! Op 17 december 2012 kwamen we bij Raymond in Hilversum voor het eerst bijeen. Vele vergaderingen volgden; mensen kwamen erbij en vertrokken. Er was een bijzondere ALV op 21 maart 2013. Iedere maand zagen wel elkaar bij een café of bij een van ons thuis. Hé: 4 maart 2013 café over strobouw met Michel Post ;-)) Op 9 november 2013 kwamen alle denkrichtingen samen tijdens een hei-dag bij Wageningen. Tjonge, wat hebben we gebrainstormd over wat de VIBA eigenlijk wil zijn….
Wie wordt voorzitter? Joop hoefde niet zo: Hij vond zichzelf meer een systeemmannetje, ook niet de idealist die voorop wil staan. Maar iemand moest het doen. Joop vertelt nu: “Ik heb de neiging in dingen te stappen waarvan ik denk: daar moet een oplossing voor komen. Je hebt twee soorten mensen: De een ziet een probleem en wil dat oplossen. De ander ziet een probleem en denkt ‘hoe kan ik daar geld aan verdienen?’. Ik hoor tot de eerste soort.”
En als je nu terug kijkt? Joop beschrijft: “Haha, ik bleek in de rol van voorzitter wel ‘beter’ te functioneren dat ik had verwacht. Toch voel ik mij meer senang, effectiever als secretaris.”
Dan nu eerst de standaardvragen in deze interviewserie.
Wie ben je?
Ik ben Joop Bensdorp, 65 jaar. Ik ben geboren en opgegroeid in Bussum. Na het VWO heb ik bouwkunde gestudeerd in Delft. Omdat er na mijn afstuderen geen banen waren voor architecten ben ik eerst voor mezelf begonnen als architect. Tussen 1994 en 2009 heb ik gewerkt voor verschillende architecten bureau’s in Amsterdam, Hengelo en Enschede. In 2009 ben ik weer als zelfstandig architect verder gegaan. Inmiddels woon ik op het voormalige eiland Goeree-Overflakkee vanwege het werk van Monique, mijn vrouw. Ik heb 2 dochters uit mijn eerste huwelijk en ben voor de 2e keer gelukkig getrouwd met Monique. Zij is directeur van Deltawind, de plaatselijke energiecoöperatie. Zij is ook bestuurslid van HOOM en van de Nederlandse Coöperatie Raad. Alle coöperaties in Nederland zijn daar bij aangesloten, van kleintjes tot de Rabobank.
Wat doe je?
Sinds 2009 werk ik als zelfstandig architect onder de naam “Ruimtevoorleven”. Ik maak ontwerp voor nieuwbouw en verbouwingen. Daarnaast geef ik, voor coöperatie HOOM, trainingen aan toekomstige energiecoaches, die namens energiecoöperaties huiseigenaren helpen om hun huizen te verduurzamen. Mijn inbreng: bouwkunde en installaties, anderen doen ‘communicatie’. Sinds 2013 zit ik in het bestuur van de VIBA, de eerste 6 jaar als voorzitter en nu als secretaris.
Waarom ben je VIBA lid?
Toen ik in 2009 als zelfstandig architect verder ging, wilde ik me geïnspireerd door Transition Towns helemaal richten op duurzaam bouwen. Vanaf het begin wist ik dat duurzaamheid hand in hand gaat met gezondheid. Wat goed is voor het milieu moet ook goed zijn voor de mens en andersom. Via een tip van John Hartong kwam ik in 2010 bij de VIBA. Achteraf gezien had ik daar al veel eerder lid van moeten worden. Het grappige is dat Monique, die overigens ook bouwkunde in Delft heeft gestudeerd, de VIBA en een aantal van de VIBA leden, al veel langer kende.
Waar gaat het met de VIBA naar toe?
Dat is een vraag die mij sinds ik in het bestuur zit continue heeft bezig gehouden. Naar mate ik er langer over nadenk vind ik het steeds lastiger om die vraag te beantwoorden. Het valt niet mee om onze plaats te bepalen in een markt met heel veel organisaties die zich deels op de zelfde onderwerpen richten. Daarom is het goed dat we nu verbinding zoeken met een aantal van deze organisaties en een verbindende rol op ons nemen.
We gaan nog even doorvragen….
Joop, ik kreeg in in 2015 van jou het boek “Integrale bouwtechniek” dat jij samen met Germaine Zielstra schreef. Het boekje is nu zes jaar oud; is er eigenlijk veel veranderd als ik denk aan de beoogde transities op gebieden energie en ecologie? Hoe traag is de conservatieve bouwwereld? Joop reageert heel nuchter: “Sommige dingen veranderen: bouwmaterialen, machines. Toch veranderen de principes daarachter niet, hoe integraal het hele bouwproces in elkaar grijpt. We denken dat het niet snel genoeg gaat, maar de afgelopen tien jaar is er wel degelijk veel veranderd. Iedereen moet vooral doen wat-ie denkt dat-ie moet doen. Wij focussen op wat niet gebeurt, maar er verandert best veel positief. Dáár zich de blinde vlek.”
Joop, ik verbaas mij over de slogan “Van het gas af” naar mijn mening schuldplichtig aan Groningen waar ze in Duitsland juist omschakelen naar gas. Gaat het echt gebeuren? Weer antwoordt Joop nuchter: “Ja het gaat gebeuren. Het kost tijd. Er komen technieken waar we nu geen weet van hebben. Heb geduld! Als we hier over 40 jaar op terug kijken, blijkt het toch anders te zijn gelopen.”
Joop, ik las over die mevrouw in Den Helder die haar huis knalgeel had geschilderd en tot de Hoge Raad werd teruggefloten. Moeten we de welstandscommissies maar afschaffen? “Nee hoor, incidenten zul je altijd houden. Ik ben geen voorstander van afschaffen. Ze doen soms heel vervelend, uiteindelijk is het goed dat de grote lijnen in de stedenbouw bewaakt worden. Kijk maar hoe winkelstraten er nu uit zien vergeleken met 30 jaar geleden.”
Joop, wat was jouw mooiste moment bij de VIBA?
“Oh absoluut de uitreiking van de VIBA prijs aan Sietz Leeflang. Dat vond ik een ongelooflijke eer.”
En wat is jouw grootste zorg?
“Dat er teveel mensen allemaal hun zegje willen doen maar er te weinig tot stand komt.” Is dit een oproep? “Jazeker! Hoe meer meewerkenden hoe fijner. Ook moeten we bij de promotie van Gezond Bouwen en Wonen meer professionaliseren, krachten bundelen. Zo zie ik ook bij de BNA zeker een ontwikkeling die duidelijk maakt dat de VIBA niet uniek is.”
Joop, ik ben dol op mijn bonus-vraag: vertel iets over jezelf dat wij nog niet weten!
Daar moet Joop even over nadenken. Per app krijg ik door: “Het is best lastig om wat bijzonderheden te noemen. Ik speel piano, houd van jazz en klassieke muziek, hou van beeldende kunst en was als jongetje (en nog steeds wel een beetje) gek op auto’s en autosport (ben vaak naar Zandvoort geweest). Nu weet je ook mijn guilty pleasures 😊”
Tot slot gaan we regulier naar de doorgeefvraag.
Deze was van Guus:
Er is veel kennis over Bio-Logisch bouwen. Wat weten we nog niet, aan welke kennis is nog behoefte?
Wat mij betreft is er te weinig kennis over de invloed van de woonomgeving op de gezondheid. Met woonomgeving bedoel ik dan de vorm van de buitenruimte, de aanwezigheid van groen in de omgeving, de schaal waarin we bouwen e.d. In de 70er jaren was er daar veel aandacht voor, maar na die tijd zie je dat in de stedenbouw opnieuw de auto de volle aandacht krijgt en er uit kosten overwegingen grootschalig gebouwd wordt. Volgens mij is dat niet goed voor onze sociale samenhang en onze gezondheid. Het zou mooi zijn als we meer stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten bij de VIBA kunnen betrekken.
en welke wordt jouw doorgeefvraag?
Aan welke informatie is er binnen de VIBA het meeste behoefte? We hebben hard gewerkt aan een nieuwe website, er is een nieuwsbrief, we organiseren VIBA Cafés, praktijk cafés en excursies. Ontbreekt er nog iets?
Dank je wel Joop. Jouw vraag is zeer geschikt om ook door andere leden te worden beantwoord dan de volgende te interviewen VIBAiaan. Stuur je reactie naar: [email protected]