Interview met Hans Coppen

Hans Coppen: onze veelliptische filosoof

Dit lijkt een kromvormige typering. Toch komt deze net als bij onze gast uit een creatief-associatief brein bovendrijven. Hans noemt zichzelf een ‘principemens’: „Je hebt ’t gevoel: Dit is goed, je maakt die keuze en daar gá je dan voor.“.

We gaan het onderzoeken. Roermond aan de lijn via de ‘Ellipsmobiel’!

Wie ben je?
„Dat is een existentiële vraag waar ik al mijn leven lang mee worstel.
Laten we eens wat ego’s proberen af te pellen:

– Ben ik mijn beroep, de architect uit Roermond mijn geboortestad?

– Ben ik een nazaat van mijn opa en vader, de derde generatie Coppen binnen architectenbureau Coppen?

– Ben ik mijn bezittingen, de molenaar uit Thorn of die man met dat electrische Fiatje 500?

– Ben ik de voorzitter van de monumentencommissie in Beesel waar ik al meer dan 20 jaar de gemeente op dit gebied adviseer?

– Ben ik de voorzitter van de harmonicale ellips die het enthousiasme over harmonie in architectuur levend wil houden?

– Ben ik die pleaser die iedereen tevreden wil houden vaak ten koste van zichzelf en zijn eigen idealen?

– Ben ik die eigenwijze creatieveling die los van conventies probeert te luisteren en voelen en zo de optimale puzzel te leggen?

– Ben ik die visionair die zo veel kansen ziet dat er maar weinig gerealiseerd worden?

– Ben ik  die man van Marika die al meer dan 35 jaar gelukkig samen is?

– Ben ik die trotse vader van drie kinderen die in zijn jeugd het vaderschap als hoogste ideaal in zijn leven zag?

– Ben ik mijn daden, mijn woorden, mijn gedachten, mijn idealen of vooral mijn herinneringen?“

Dank, Hans. Veel vragen als een antwoord. Ga verder!

„Ja Wilco, het verbaasde mij ook dat jouw simpele vraag “wie ben jij” vooral appelleerde aan mijn levenslange worsteling met die vraag. Vreemd genoeg vertel ik niets over mijn projecten waar ik normaal met passie over spreek.
Dit omvat:

– herbestemmingen van rijksmonumenten

– vedische gebouwen

– scholen met visie

– meubels zonder schroeven of lijm

– zorgcomplexen, appartementengebouwen, (projectmatige) woningbouw en kantoor/bedrijfsgebouwen

en natuurlijk mijn eigen molen waar ik experimenteer met tras, kalk, hennep en leem.
Als je hier meer over wil weten moet je het maar vragen anders is het goed zo.“

Haha zo makkelijk kom je niet weg.

„Oké, zoals je wilt; ik zal enkele punten nader invullen….

‘Nazaat van’: „Mijn opa Peter Coppen begon in 1933 met het architectenbureau vanuit het timmermansvak.
Zijn zoon John nam het bedrijf over in 1972. Hij was een diplomaat, handig bij het binnenhalen van overheidsopdrachten. In 1997 trad ik in de voetsporen van mijn vader en grootvader. In 2011 vond ik structurele samenwerking met Interieurarchitect Arnie van Dun. We richten OPA bv op met als handelsnamen ‘Office for Peace Architecture’ (omdat een leefomgeving vrede in je hart moet brengen) en het vertrouwde Architectenbureau Coppen, inmiddels 90 jaar een familiebedrijf.“

‘Die pleaser’: „Altijd wikken en wegen met de opdrachtgever, in mijn visie ben ik recht-door-zee, maar als een opdrachtgever met een vraag komt die niet bouwbiologisch is, kan ik ook mijn idealen verloochenen.“

Mijn gezin: „Marika is kinder-ergotherapeut. Onze kinderen tussen 23 en 29 zoeken ook hun weg: Wouter heeft elektrotechniek gedaan en Nijenrode, Jasper industrieel ontwerpen en nu master materiaalkunde, Fleur studeert biologie in Cardiff, Uppsala en München.

‘Visionair versus kansen’: „Tja ik zou wel duizend ballen in de lucht willen houden, een paar handen vol lukt aardig.“

Wat doe je?
„Vooral veel praten helaas maar soms lukt het ook om echt iets te maken en dan stroomt het. De veelzijdigheid aan opdrachten door de jaren heen is bijna niet te omschrijven. Alles wat zo’n beetje gebouwd of verbouwd kan worden is wel eens door Architectenbureau Coppen ontworpen. Van woonhuis tot kerk, van verzorgingshuis tot school, van kantoor tot mortuarium, van gemeentehuis tot sporthal en van zwembad tot recreatiepark. Vanuit ons hoofdwerkgebied in Limburg en Noord Brabant zijn we in het hele land actief en zelfs in het buitenland en niet alleen tien km hier vandaan ;-))“

   

En die molen zonder wieken?
In 2011 heb ik naast de BV ook een eigen eenmanszaak opgericht waar ik in mijn eigen molenromp andere leuke dingen doe. In die molen dus. Samenwerken met kunstenaars of lampjes en andere spullen maken die in door mij ontworpen gebouwen passen. Ik heb voor een school een boom (voor in de klas, waar ze allerlei keermiddelen aan konden hangen) ontwikkeld die je zonder schroeven of spijkers in elkaar kunt zetten. Zo heb ik vanuit mijn visionaire inborst ook ooit de Iederwijsschool in Roermond opgericht.“

    

Leerlingwerkplaats
Hans vertelt dat hij altijd wel twee stagiaires op het bureau werk verschaft. Hij wil mensen opleiden waarbij techniek net zo belangrijk is als gebruik en vorm. Weer een soort gildesysteem?

Hobby’s?
Mijn gezin en de molen! Verder heb ik een zeilbootje waar ik niet vaak in zit. En… ik heb mijzelf voor mijn zestigste verjaardag nu bijna een jaar geleden een Steinway vleugel gegeven. Was goedkoop, want er had waarschijnlijk een pianola mechaniek in gezeten. Ik vind het heerlijk om piano te spelen. Ik kan er geen barst van maar ontspan me en ervaar wat muziek met je doet. Sinds de middeleeuwen zijn schoonheid in de architectuur en muziek met elkaar verbonden via de leer van de harmoniek. Deze ordening van maten en verhoudingen van de toonhoogten gaf bouwgilden en bouwmeesters (architecten) houvast en een taal bij de bouw van paleizen en kathedralen.  Natuurlijk zit ik achter mijn vleugel naar het oosten gericht: de verbinding met de wereld, de natuur, en de toekomst.

Waarom ben je VIBA lid?
Bij de VIBA ontmoet je mensen met een hart voor natuur en mens en deze wereld. Onze integrale holistische kijk verwondert telkens weer met nieuwe voorbeelden en inzichten om in balans met onze wereld te leven en te bouwen.

Het is na 30 jaar lidmaatschap nog steeds het clubje waar ik me het meest thuis voel.

Hoe begon je bij ons?
„Dat is een opmerkelijk verhaal. Tijdens mijn studie in Delft was er in 1982 een tentoonstelling over de VIBA en Herlaer op van die panelen. Ik heb mij toen aangemeld maar nooit iets gehoord. Nou dan maar niet. Na een aantal jaren bij ingenieursbureau De Weger (nu HAS Koning) te hebben gewerkt – wonend in Den Haag – ben ik voor mijn vader gaan werken voor projecten in ‘het westen’. Het enige project dat ik daar zelfstandig binnen haalde was een VIBA prijsvraag-project ‘mens- en milieuvriendelijk bouwen“ in…. Roermond!! Een wijk met 100 woningen. Zo ben ik in 1992 alsnog VIBA lid geworden. Het 20-jarig bestaan heb ik mede georganiseerd (drie dagen op de hei) en bij de splitsing van VIBA en Expo was ik ook behulpzaam. Nu al jaren voorzitter van de werkgroep Harmonicale Ellips.“

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
„We blijven pioniers die vanuit idealisme een baken in de wereld zijn. Vanuit authenticiteit lopen we voorop met idealen. Als je idealen hebt, kom je steeds verder. Vanuit overtuiging zijn VIBA leden bezig met enthousiasmeren. , inspireren. Daaraan moeten we bekendheid geven zonder dat dit een doel op zich is.“

Wat is jouw antwoord op deze doorgeef vraag van Peter:
Steun ajb de doelstellingen van de VIBA, die meer urgentie hebben dan ooit, door praktische hulp te verlenen aan wat in het hoofdstuk waar gaat het met de VIBA naartoeals dromen en wensen geschetst werd. Heb jijzelf misschien nog meer constructieve ideeën daarvoor?

 „Onderschat niet de invloed van oriëntatie en maatvoering op het welzijn van de mens.

Als we willen dat mensen werkelijk in balans met de natuur en gelukkiger worden in de gebouwen die we bouwen, dan zouden we meer kennis moeten opdoen over de invloed van de oriëntatie van de voordeur in relatie tot de bewoner en de geo-morfologie van het terrein.“

En welke is jouw doorgeefvraag?
Hoe breng jij harmonie in je gebouwen en creaties en hoe helpen die hun omgeving op weg naar geluk?

   

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten