Interview met Frank Stofberg

Frank Stofberg: Hoezo “weinig te vertellen” ?!!

Deze maand spreken we een van de langstzittende maar minst opvallende leden uit de VIBA familie. “Ik heb niet zoveel te vertellen” klinkt het bescheiden aan de telefoon. Nou haha DAT ZULLEN WE DAN WEL EENS ZIEN !

Wie ben je?

“Frank Stofberg (1954), opgegroeid in Deventer. Montessori lagere school, HBS-B op het Geert Groote College.

Daarna naar Delft voor studie Bouwkunde aan de TU-Delft (1971-1978) met stage/werk bij Architectenbureau Sterenberg in Ter Apel (toen een groot landelijk werkend architectenbureau). Dat ik in Delft ging studeren, vond enigszins een oorsprong in mijn vader die in Delft civiele techniek heeft gestudeerd.Ik ging ook wel eens met hem mee naar zijn werk. Zo was ik een van de eersten die kon zwemmen in het in aanbouw zijnde overdekte zwembad van Deventer.”

“Het milieu” komt al vroeg in jouw CV…

…want jouw afstudeerrapport ‘bestemmingsplan Spijkenisse’ schreef je met twee collega’s vanuit de vakgroep landschapskunde en milieu.

“Ik kreeg interesse in de milieuproblematiek door o.a. De Club van Rome (rapport 1972).

Tijdens mijn studie ging ik op bezoek bij Peter Schmid (TU-Eindhoven) om me te oriënteren op milieu-aspecten in de bouw. Dat was toen nog iets geheel nieuws in de bouw en het onderwijs. Op TU-Delft heb ik deelgenomen aan de 1e Interdisciplinaire Studiegroep Stadsontwerp en Milieu (opgezet door professor Kees Duijvestein) met als resultaat: een catalogus met milieu-ideeën in de gebouwde omgeving .”

Toen kwam het echte werken?

“Inderdaad, maar ook toen was er al crisis in de bouw. Eerst een jaartje op Bouwkunde gewerkt aan onderzoek naar experimentele woningbouwprojecten, toen drie jaar bij het Bouwcentrum in Rotterdam. Dat kennis-, onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor de bouw bestaat niet meer. Daar werkte ik vooral aan energieprojecten. Nadat ik door de crisis even werkloos was, ben ik door Kees Duijvestein gevraagd om bij BOOM (Milieukundig Onderzoek- & Ontwerpbureau) in Delft te komen werken. Hij was daar net mee gestart. Later ben ik maat in de maatschap geworden. In 1995 is deze gesplitst en ben ik met Ernest Israëls doorgegaan met BOOM-Stofberg/Israëls (BOOM-SI). In 2017 is Ernest overleden en in 2021 ben ik langzamerhand met werk opgehouden.

En de “BOOM” is geveld?

“BOOM (www.boomdelft.nl) bestaat nog steeds en is nu een samenwerking tussen drie oud-collega’s met ieder een eigen bureau.”

Bij BOOM heb ik aan allerlei projecten gewerkt: geen ontwerpwerk, maar adviserend op het gebied van duurzaam bouwen, zowel beleidsmatig als bij concrete (stedenbouwkundige) projecten voor o.a. diverse gemeenten, ook onderzoek en kennisoverdracht (de laatste twee vaak voor het tegenwoordige RVO). Zo maakte ik met collega’s het ‘Energievademecum’ (https://klimapedia.nl/publicaties/energievademecum/), de eerste uitgave verscheen in 1992; de zesde uitgave in 2020 in samenwerking met bureau DGMR.”

 

Woon je zelf ook ecologisch?

“Ik woon al heel lang in een wooncollectief: met vijf volwassenen in een groot woonhuis aan de rand van het centrum van Delft. Dat was oorspronkelijk een prachtig pand uit ongeveer 1875 en is helaas gesloopt. De laatste twaalf jaar ben ik thuis in een nieuwbouwwoning, onderdeel van een rijtje van zeven woningen in collectief particulier opdrachtgeverschap gebouwd (foto) naar overall-ontwerp van architect Ton van Bergen. De prachtige voordeur (waarschijnlijk ook uit 1875) uit ons oude huis hebben we meegenomen en in ons tuinhuisje verwerkt.”

Wat doe je (tegenwoordig)?

Frank vertelt dat hij van zijn vrije tijd aan het genieten is. Zeilen (boot in Friesland), fietsen (vaste vriendengroep, en ja zónder accu!) en museumbezoek. Fietstochten bij voorkeur in heuvel- en bergachtige gebieden zoals Bretagne, Spanje en Portugal. Van hotel naar hotel, in coronatijd ook met tentje.

Desgevraagd een tip: Uit het niets kom je iets ten oosten van Tudela, Spanje, in een heus woestijngebied: ‘Bardenas Reales’. Ook een ‘Geheimtipp’ voor een museum? Frank liet zich verrassen door het grappige vakmanschap van Marius van Dokkum.  Hier de link naar het museum in Harderwijk.

We komen te praten over audiotour systemen in musea. Doe het niet! Frank: “Het is toch veel fijner zelf waar te nemen en zo nodig de omschrijving naast een kunstwerk te lezen! Maar er is één museum waar ik er wel bij mee was: Huis Polman, de museumwoning in Nagele Noordoostpolder van Stichting Hendrick de Keyser.

Resumerend: al is Frank Stofberg niet meer beroepsmatig aan het werk, hij heeft zeker veel te vertellen!

Duurzaam Bouwen Fonds

Frank Stofberg is betrokken bij het Ernest Israëls Duurzaam Bouwen Fonds (www.israels-duurzaambouwenfonds.nl). Dit fonds is opgericht ter ere van zijn collega Ernest en stimuleert innovaties in duurzaam bouwen.

Het fond is uit de nalatenschap door zijn weduwe opgericht. Het loopt nog niet storm met projecten. Het eerste project is gerealiseerd in Wilp bij Deventer: Stichting De Pantry, een onbemand winkeltje waar je met een app biologische streekproducten kunt kopen. Dat kan Frank nu niet. Omdat hij bestuurslid is? Nee… hij heeft geen smartfoon ;-))  ZIE KADER

Waarom ben je VIBA-lid?

“BOOM had bij de VIBA-Expo in Den Bosch een permanente stand, vrijwel vanaf het begin van de expo. Je werd dan automatisch ook lid van de VIBA. Dat zijn we gebleven, ook toen de expo werd opgeheven.”

Frank vertelt desgevraagd dat er veel groepen (overheden, scholen) op bezoek kwamen. Die werden altijd persoonlijk rondgeleid. Of dat voor BOOM tot opdrachten heeft geleid, heeft Frank nooit kunnen meten. Helaas werd de expo kleiner en kwam er concurrentie van het IcDuBo in Rotterdam.

De laatste jaren neemt Frank regelmatig deel aan de VIBA-café’s en excursies, zeer stimulerend. Uw redacteur neemt regelmatig waar dat Frank minzaam instemt als er wordt gevraagd wie er een verslag wil maken.Hij is ook lid van de programma-commissie VIBA-café’s.

Waar gaat het met de VIBA naar toe?

Dat weet ik niet, maar ik hoop de goede kant: veel nieuwe, jongere leden, want de nieuwbouw is weliswaar energiezuinig, maar nog lang niet duurzaam (materiaalgebruik, water!, ruimtegebruik, duurzame stedenbouw). En in de bestaande bouw moet al helemaal nog veel gebeuren. De VIBA kan daarbij zeer nuttig zijn bij experimenten, bij voorbeeldprojecten en bij kennisoverdracht. De doorgeefvraag sluit daar goed op aan. De VIBA-Nieuwsbrief en site zijn erg belangrijk daarbij.

De doorgeefvraag van Michiel Schim van der Loeff: Is er een rol weggelegd voor de VIBA als je kijkt naar de enorme opgave in de komende 25 jaar voor de noodzakelijke verbetering van het bestaande woningenbestand in Nederland (het gaat om een kleine acht miljoen woningen)?

Antwoord Frank: Jazeker, zoals al hiervoor gezegd: o.a. bij kennisoverdracht en realiseren van voorbeeldprojecten.

We moeten zuinig zijn op de bestaande bouw, zeker niet te snel slopen. Hergebruik en renovatie is van groot belang, alleen al vanuit beperking van het gebruik van nieuw materiaal. Niet alleen bij woningbouw, ook bij utiliteitsbouw!

Wat is jouw doorgeefvraag?

Hoe kunnen we als VIBA de grote opdrachtgevers (ontwikkelaars en corporaties) stimuleren milieubewuster te bouwen, te hergebruiken en te renoveren?

 

IN KADER:

Het (www.israels-duurzaambouwenfonds.nl) is een stimuleringsfonds voor innovaties in duurzaam bouwen.

De stichting wil een bijdrage leveren aan het verminderen van de milieudruk tengevolge van bouwen en wonen en het bevorderen van een duurzame energietransitie.

Er worden ideeën ontwikkeld die door gebrek aan steun op de plank blijven liggen.

OPROEP: Kijk of jouw beoogde project in aanmerking komt voor inhoudelijke én financiële ondersteuning. Grijp de kans!

  Ernest Israëls

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten