VIBA
VIBA
Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur
Bios-Logos

Interview met Annemieke Vermeulen

“Ik wil elke stem horen”
Van wie komt deze uitspraak? Raden! Luisteren is haar specialiteit, bescheidenheid haar kenmerk en binnenkort praat ze ook mee in het VIBA-bestuur. We gaan deze maand in gesprek met:

Annemieke Vermeulen

Wie ben je en wat doe je?
Annemieke, geboren in 1977, vertelt dat ze uit een Rotterdamse lerarenfamilie komt. Het ‘natuurmens’ heeft ze van haar moeder, van haar vader komt het handige, creatieve en zijn moeder was handvaardigheidslerares.

Op haar achttiende vertrok Annemieke naar Amsterdam waar ze nu nog woont. Haar vriend Jasper is  zelfstandige in de automatisering. Ze hebben veel gemeenschappelijke interesses. Zoals vakantie in de bergen: hoe woester en ruiger des te beter: IJsland, Noorwegen, Canada. En samen naar eco-workshops, zoals strobouw en leemstuc en ‘how to build an earthship‘ (Brighton Permaculture Trust).

 

Annemieke: Enkele woorden die bij mij passen: een natuurmens, creatief, muzikaal, een gevoelsmens, redelijk minimalistisch, weinig materialistisch, een detaillist met holistische kijk, een doener/ praktisch ingesteld. Wat dit laatste betreft…hoewel niets hebbend met voetbal, blijven mijn Rotterdamse roots: “Geen woorden maar daden” toch de boventoon voeren.”

 Je ‘rode draad’?
Geluid, trillingen en rust vormen de rode draad (lees: ‘de natuurlijke groene golven’) in mijn leven, zowel privé in mijn hobby’s als in mijn werk.
Geluid staat in mijn hobby’s voor het bezoek aan concerten en beluisteren van muziek voor het salsadansen, sportlessen en viool spelen.
Rust en balans vind ik in het lezen van boeken (aanrader: ‘de hele olifant in beeld’), het creatief bezig zijn (met name origami, haken, werken met kurk, grafisch), klussen in huis en wandelen in de natuur.”

En als ze een passie vindt, gaat ze ervoor. Zo was Annemieke 25 jaar vrijwilliger bij een manege voor gehandicapten in Rotterdam.

 Je (werk)achtergrond?
Na de HTS Bouwkunde ben ik in 2000 in het geluidwereldje terecht gekomen bij Royal HaskoningDHV (toen nog Haskoning). Eerst meer op wettelijk/technisch vlak in de omgevingsakoestiek en licht(hinder), daarna verbreed naar (geluid)beleving en gezonde leefomgeving.
Naast het werk heb ik nog verschillende opleidingen gedaan zoals Bouwtechniek en duurzaamheid, Bouwbiologie (IBN in Duitsland) en grafisch ontwerpen/webdesign.”

Je huidige werk?
“Sinds een jaar werk ik bij het milieu-geluid-planologie- adviesbureau n4o (‘enviro’) en beheer sinds kort de vraagbaak bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG).

In mijn werk zijn geluid, trillingen en stilte met name de vraagstukken die opgelost moeten worden in relatie tot een gezonde leefomgeving. Ik geef als specialist geluid/ bouwbioloog  advies daarover (bv. bij ruimtelijke ontwikkelingen, nieuwbouw). Verder, ondersteun ik gemeenten/ omgevingsdiensten bij ’t opstellen van beleid doe second opinions ihkv rechtszaken, onderzoek klachten nav (geluid)hinder. Hierbij probeer ik altijd de bouwbiologische gedachte in mijn adviezen te verwerken.

Bij een volgend VIBA café (8 mei) vertel ik meer over de opleiding Bouwbiologie en mijn toepassingen daarvan in de (geluid)praktijk.”

Waarom ben je VIBA lid?
Na afronding van de opleiding Bouwbiologie was ik benieuwd hoe andere bouwbiologen in Nederland te werk zijn gegaan met deze kennis. Via internet ben ik op zoek gegaan en kwam daarbij de VIBA tegen. De visie van de VIBA sprak me erg aan. Het is fijn om bij een vereniging te zitten waar (ook al is niet iedereen bouwbioloog) je een bepaalde basis met elkaar deelt  en om praktische kennis bij te kunnen spijkeren.

Ook erg leuk dat ik in het VIBA bestuur ben gevraagd!”

 Waar gaat het met de VIBA naar toe?
“Wat mij betreft staat de VIBA voor en groeit door naar een vereniging waar het bouwbiologische gedachtegoed (oa de kracht van het integrale denken en het denken vanuit de natuur) goed naar voren komt. Verder zie ik de VIBA als een deel van ‘het web’ met veel samenwerkingsverbanden, en fungerend als kennisplein. Goed om wat meer naar buiten gericht te zijn in bijvoorbeeld het meedenken hoe kennis opgebouwd in kleinschalige projecten in grotere projecten zou kunnen worden toegepast.”

 

Wat is jouw antwoord op de doorgeefvraag van Pieter?
Hoe krijgen wij als ecologische bouwers onze belangrijke boodschap over bij de beslissingsnemers? Zoals bij de politiek, projectontwikkelaars etc.? Moeten we er met het gestrekte been in?

 Ik ben wel non-verbaal ingesteld, maar een gestrekt been zou ik willen vervangen door een wat uitnodigender gebaar. Zelf ben ik iets meer van de positieve aanpak.
Ik denk dat de oplossing vooral ligt in meer samenwerken (snap elkaars problemen en vergroot ‘het web’), meer integraal denken, meer (praktische) kennis delen, inzicht geven in de voordelen en niet (teveel) praten maar doen.
Hoewel het van mij ook wel wat sneller mag, zie in de 25 jaar dat ik werk wel veranderingen die de goede kant op gaan. Ik ben van mening dat iedereen nog een bijdrage kan leveren door ‘rimpels’ te veroorzaken, bij elkaar aan te sluiten, meer naar elkaar te luisteren, soms wat geduld te hebben (andere mindset kost tijd, veel mensen moeten om, niet alleen de politiek en de ontwikkelaars) en vooral positief te blijven 😉.”

 Wat is jouw doorgeefvraag?
Een deel van de visie van de Bouwbiologie is om de natuur als de ultieme standaard te zien. Mensen zijn van de natuur afgedwaald waardoor sneller ‘korte termijn keuzes’ worden gemaakt op basis van kosten, materialistische zaken en technische ontwikkelingen. Wat zouden oplossingsrichtingen zijn om mensen weer wat meer oog voor de natuur te laten krijgen met meer aandacht voor de lange termijn effecten?”

Tijdens de nazit…

… duidt Annemieke haar zoektocht naar de werking van planten (zie boekfoto)

… zien we haar op een IJslandse pony (in IJsland dus)

… toont ze het draaibare hart dat ze van elefantenhautpapier maakte naar Japans ontwerp

… leg ze uit hoe ze een wandkleed maakte van schapenwol op kurk (akoestisch absorberend, luchtzuiverend, vocht absorberend, thermisch isolerend, decoratief)

…  vertelt over de viool die ze al haar hele leven bespeelt: van klassiek tot salsa en,balkan. Tevens is ze fan van rock- en metal met als favoriet Rammstein! Luister maar:  Rammstein – Zeit (Official Video)

   

Amsterdam/Zeist, maart 2025
©️Wilco Machielse / VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

VIBA

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten