Holland Houtland: Laat bouwers bouwen en boeren boeren

Holland Houtland is nog geen week in bedrijf als start-up en sleepte al de eerste prijs in de wacht in het project ‘Kraak de crisis’. Het idee van Sandra Nap en Chantal van Schaik, werkzaam als zzp’ers in de energietransitie: boeren en bouwers aan elkaar koppelen. Krimp de veeteelt, is hun gedachte, laat boeren overschakelen naar het telen van grondstoffen voor huizen en gebouwen en zorg dat ze daar een fatsoenlijke boterham mee verdienen. Bouw voortaan zoveel mogelijk met hennep, stro, hout, bamboe en lupine, dat is vriendelijk voor natuur en klimaat.

Vlak voor de coronacrisis kreeg het idee vorm, vertelt Nap. “Een paar maanden geleden hebben we het bedacht. Alles zit op slot vanwege het stikstofprobleem, bouwers en boeren hebben daar last van. We kunnen een alternatief bieden met kringlooplandbouw die zich niet alleen op voedsel richt, maar ook op het produceren van grondstoffen. Een afspraak bij de Rabobank was al gemaakt, maar toen kwam de crisis voorbij en ging het niet door. We hopen alsnog snel om de tafel te zitten.” Nu krijgt Holland Houtland de kans de verse start-up verder in de steigers te zetten met de 25.000 euro van Kraak de crisis. “Ondernemersvereniging VNO-NCW, die ook in de jury zat, belde meteen al voor een afspraak.”

Kleinschalig wordt er al gebouwd met biologische grondstoffen zoals hout, hennep en stro. Nap rekent voor dat een eengezinswoning met houtskeletbouw zo’n 0,75 hectare hennep nodig heeft voor de muren en isolatie. Als 3 procent van het grasland, nu in gebruik door veehouders, benut wordt voor hennep, is dat genoeg voor 40.000 woningen per jaar. “Dat zijn indrukwekkende getallen en het is logisch. Dit willen we op alle agenda’s krijgen. De teelt van grondstoffen komt niet voor in de plannen van de overheid voor een kringlooplandbouw, het gaat alleen over voedsel. Dat is een gemiste kans. Als Nederland in 2050 circulair wil zijn, dan moeten we wel opschieten.”

Holland Houtland hoopt dat de uitkoopregeling van veehouders die nu loopt om de stikstofuitstoot terug te dringen, nog benut kan worden om de omschakeling naar teelt van grondstoffen mogelijk te maken. Intussen zijn Nap en Van Schaik al bezig om het plan verder te verspreiden. Met bouwers en projectontwikkelaars In Zuidplas bijvoorbeeld zijn ze in gesprek over een nieuwbouwproject van 9000 woningen. “We zijn stiekem al begonnen. De provincie Zuid-Holland heeft ook interesse. We creëren de markt voor hennep, stro, hout en andere gewassen voor de bouw. Met kortere ketens door lokaal geteelde materialen. Deze crisis laat ook het belang daarvan zien. Wij willen de Campina voor de grondstoffen worden.”

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten