Helofyten zorgen voor medicijnrestenvrij drinkwater

Gelezen op https://www.facebook.com/DeTwaalfAmbachten:
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat medicijnresten in rioolwater toenemen en sporen ervan al in drinkwater zijn gevonden. Daarom wil men ziekenhuizen van gecompliceerde waterzuiveringsinstallaties voorzien, waarmee vele miljoenen gemoeid zijn die de kosten van de zorg zullen verhogen. Stichting De Twaalf Ambachten wijst daarom op de mogelijkheid om medicijnresten te verwijderen met een helofytenfilter. Dit is het veel goedkopere, weinig onderhoud vragende in 1989 door haar in ons land geïntroduceerde moerasplantenfilter. Het helofytenfilter is het hoogst gekwalificeerde filter (klasse 3b) voor individuele afvalwaterzuivering .
Het pretpark de Efteling zuivert al sedert 1997 met succes jaarlijks 450.000 m3 water van een naburige rioolzuivering en past dit onder meer toe in fonteinen en attracties zoals de ‘wildwaterbaan’ waar dezelfde eisen aan worden gesteld als aan zwembadwater. Het basisontwerp voor dit helofytenfilter van 0,8 hectare werd in 1994 geleverd door De Twaalf Ambachten.
Een in maart 2015 uitgekomen rapport van Yale University bevestigt dat het in de door drinkwatertekorten bedreigde staat Californië is gelukt met helofyten in de Prado Wetlands het met chemicaliën en medicynresten vervuilde water van de Santa Ana rivier zodanig te zuiveren dat de 2,5 miljoen inwoners van Anaheim en omgeving in Orange County sinds kort over voldoende en veilig drinkwater kunnen beschikken.
Meer over deze belangrijke ontwikkeling in de eind mei verschijnende nieuwsbrief 158 van De Twaalf Ambachten.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten