Harmonicale Ellips; Verslag 103e bijeenkomst op dinsdag 24 januari 2023

#103 WHE | Intuïtief ontwerpen
‘s Hertogenbosch, 24 januari 2023

 

Intuïtie

Het is winter en ondanks de koude, ont-moeten wij elkaar in de tuinkas bij het kantoor van Renz Pijnenborgh in ’s Hertogenbosch. Het klein maar fijne gezelschap onderwierp zich eerst aan de vraag: “Wat is of betekent intuïtie voor jou?”

Er ontstaat een boeiend gesprek waarin over en weer woorden worden gegeven aan ieders eigen interpretatie. Is intuïtie hetzelfde als inspiratie? Of is inspiratie (enkel) de voedingsbron van jouw intuïtie? Wanneer ontstaat iets intuïtief en wanneer neemt het menselijk brein het over?

Hans stopt met denken zodra het ontwerp klopt. Maar wat maakt dat het klopt? Renz ontwerpt enkel als de ‘geesten’ rijp zijn en vraagt zijn klanten of ze tijdens zijn ontwerpwerk aan hem willen denken! Is het ‘universele veld’ hetzelfde als jouw intuïtie? Lonnie beschrijft haar intuïtie als het raadplegen van haar hogere zelf. “En hoe zit het dan met het tijdsaspect?” vraagt Hans. Lonnie interpreteert het menselijk lichaam als het aardse lichaam dat verbonden is aan tijd terwijl jouw hogere zelf, dat deel van jouw ‘ziel’ dat niet in jouw lichaam past, is verbonden met de bron, het grote geheel, daar waar geen tijd bestaat. Voor Reinoud is intuïtie het gevoel dat van binnenuit komt als reactie op de reflectie die je waarneemt.

Er is meer gesproken, gedeeld en getekend dan genotuleerd tijdens deze bijeenkomst wat maakt dat dit een korte(re) samenvatting is van deze bijeenkomst van de Harmonicale Ellips.

1. Afbeelding © www.onlinekinderyoga.nl

Introductie

Kristine Tumanyan is geboren in Armenië en studeerde aan de kunstschool in Rusland. Ze woont inmiddels elf jaar in Nederland en studeerde in 2015 af aan de Kunstacademie in Maastricht. Kristine neemt ons tijdens haar presentatie mee langs enkele van haar ‘meditative line art’ kunstwerken. De serie van werken is gedurende één jaar (2022) ontstaan uit een dagelijks ritueel. Met het dagdagelijks maken van één tekening heeft Kristine uiting weten te geven aan haar bewuste zoektocht naar vrijheid en intuïtie. De zoektocht heeft buiten de 365 lijntekeningen tegelijkertijd geresulteerd in een geheel eigen tekenstijl.

[…] “Het begint met een eerste lijn. Een pure, eerlijke lijn die nergens door beïnvloed is behalve je eigen gevoel. Dat is de basis van iedere tekening van mij. Je intuïtie volgen, niet bang zijn om keuzes te maken, emoties te verbeelden op het papier, en de vrijheid te voelen, maakt het tekenproces meditatief en het eindresultaat verrassend” […] © https://letsmakeartwork.nl/collections/kristine-tumanyan

Workshop

Onder begeleiding van Kristine hebben wij een ‘tipje’ van het intuïtieve maakproces mogen ervaren in een workshop “meditative line art”. Hans en Kristine hebben het nodige materieel voor ons meegenomen en we starten de gezamenlijke oefening individueel op een vel transparant papier op A3-formaat. We krijgen allemaal een kroontjespen (!) en na de instructies van Kristine dompelt ieder voor zich zijn/haar pen in een potje met zwarte inkt.

Stap 1: Concentreer op je gevoel en zet de eerste lijn.
Stap 2: Volg de ‘flow’ en zet de lijnen op papier.
Stap 3: Wanneer je de balans op het papier bereikt stop je met tekenen.

 

2. Foto in zwart-wit hand en inktpot Kristine Tumanyan, © Kristine
3. Foto materieel, © Lonnie
4. Foto in zwart-wit meditative flow, © Kristine

Na afloop van de eerste oefening delen we onze ervaringen. We vervolgen een tweede oefening op een vel wit papier op A3-formaat. Er volgt een fijne onderlinge ‘stilte’ waarin enkel het geluid van de krassende kroontjespennen de ontspannen (meditatieve) sfeer in de ruimte versterkt.

Aanwezig
Hans Coppen, Pieter de Jong, Reinoud Keesmaat, Lonnie Koken, Irma van der Linden, Renz Pijnenborgh, Michel Post, Kristine Tumanyan, Kim Verhoeven.

 

5. Foto aan tafel tijdens de maaltijd, © Lonnie
6. Foto Kristine legt uit, © Lonnie

Expositie
Beeldend kunstenaar Kristine Tumanyan exposeert haar werk van oktober t/m november 2023 op locatie van de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Zodra de officiële uitnodiging beschikbaar is, volgt deze in een mailing aan alle leden van onze werkgroep.

Prognose
104e harmonicale lente-editie
dinsdag 28 maart 2023
aanvang 16.00 uur

105e harmonicale zomer-editie
dinsdag 27 juni 2023
aanvang 16.00 uur

106e harmonicale herfst-editie
dinsdag 26 september 2023
aanvang 16.00 uur

 

7. Foto fragment lijnenspel Pieter, © Lonnie
8. Foto aan tafel met de resultaten, © Lonnie

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten