VIBA https://www.vibavereniging.nl Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur Wed, 30 Nov 2022 14:37:34 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://e4p2giusghq.exactdn.com/wp-content/uploads/2020/04/cropped-Viba-logo_.png?strip=all&lossy=1&resize=32%2C32&ssl=1 VIBA https://www.vibavereniging.nl 32 32 Masterclass Biobased Bouwen in de praktijk, maart 2023 https://www.vibavereniging.nl/masterclass-biobased-bouwen-in-de-praktijk/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=masterclass-biobased-bouwen-in-de-praktijk Tue, 25 Oct 2022 19:37:26 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17462 Masterclass Biobased Bouwen in de praktijk, maart 2023 Lees verder »

]]>
Masterclass Biobased Bouwen in de praktijk

Op donderdag 9 en 16 maart 2023 verzorgt onze VIBA lid, Shai van Vlijmen een masterclass Biobased Bouwen bij de BNA Academie. De cursus is bedoeld voor professionals die al enige kennis hebben van het onderwerp en zich graag meer willen verdiepen in de materie.

 • Hoe pas je de voordelen van biobased toe in je projecten?
 • Hoe moet je detailleren voor biobased nieuwbouw en renovatieprojecten?
 • Dit en meer leer je tijdens de tweedaagse cursus.

Ben je zelf al een expert maar ken je iemand die op zoek is naar verder diepgang in de bouwfysische aspecten van natuurlijke materialen?
Stuur dan deze link die verwijst naar de cursuspagina op de website van NarrativA architecten: https://narrativa.nl/bna-cursus-biobased-in-de-praktijk/ of de link naar de BNA academie: https://bna.nl/agenda/biobased-in-de-praktijk/biobased-praktijk

Meedoen? Meld je snel aan om een plek te reserveren.

 

]]>
VIBA Café 2 februari 2023: Boris Zeisser ‘Inspired by Natrure!’ https://www.vibavereniging.nl/viba-cafe-12-jan-2023-boris-zeisser-inspired-by-natrure/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=viba-cafe-12-jan-2023-boris-zeisser-inspired-by-natrure Sun, 23 Oct 2022 11:54:53 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17311

VIBA-Café 2 februari 2023: Boris Zeisser, Natrufied Architecture    

Nadere info over dit VIBA Café volgt. Hierbij wel alvast wat inspirerende beelden om de titel kracht bij te zetten:

]]>
Harmonicale Ellips; 103e bijeenkomst op dinsdag 24 januari 2023 https://www.vibavereniging.nl/harmonicale-ellips-103e-bijeenkomst-op-dinsdag-24-januari-2023/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=harmonicale-ellips-103e-bijeenkomst-op-dinsdag-24-januari-2023 Sat, 22 Oct 2022 21:21:45 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17503 103e harmonicale winter-editie
dinsdag 24 januari 2023
aanvang 16.00 uur

 

Nadere info volgt

 

]]>
Interview met Marleen Kaptein https://www.vibavereniging.nl/interview-met-marleen-kaptein-inspirerend-voorbeeld-dat-het-kan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=interview-met-marleen-kaptein-inspirerend-voorbeeld-dat-het-kan Sat, 22 Oct 2022 20:33:42 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17367 Interview met Marleen Kaptein Lees verder »

]]>
Marleen Kaptein: inspirerend voorbeeld dat het kan.

In de geschiedenis van de VIBA en landelijk in de wereld van gezond bouwen en wonen is Marleen Kaptein een icoon. Zij is alom bekend als initiatiefnemer van de nu 20-jarige Culemborgse woonwijk EVA-Lanxmeer. Over dit internationaal geroemde voorbeeld kunnen we alles weten. Maar weten we ‘alles’ over Marleen zelf?

 

Wie ben je?

Ik ben Marleen Kaptein, in oktober 1943 geboren in Den Haag. Ik heb twee opleidingen gevolgd. Vanaf begin jaren ‘60 eerst een Modeacademie, waar de docent Kostuumgeschiedenis mij zeer inspireerde.

Achteraf blijkt dit een aanzet te zijn geweest voor mijn carrière in de Theaterwereld.
Vanaf 1971 heb ik daarnaast een avondopleiding Binnenhuis architectuur bij de Rietveld Academie gevolgd.

Een opdracht voor het verbouwen van een pand in Amsterdam leidde tot een nieuwe fase in mijn leven. Met een unieke leerschool in de praktijk: door kennismaking met verschillende stromingen in architectuur, duurzaam en gezond bouwen en wonen, organische landschapsarchitectuur en Permacultuur ontwerp methoden.

Wat doe je?
Op dit moment ben ik ‘gepensioneerd’ maar krijg nog steeds aanvragen voor interviews van Masterstudenten en voor medewerking aan onderzoeken over de wijk.  (Lanxmeer )
(, want….Ik kan het niet laten om alle ervaringen die met de realisatie van Lanxmeer zijn opgedaan iets kunnen bijdragen aan projecten in andere gemeenten.)
Het doet me plezier dat Lanxmeer nog steeds actueel is. Sinds publicatie van de NOVI, moeten projectvoorstellen aan milieuvoorwaarden voldoen, die hier al zijn toegepast.

Waarom ben je VIBA lid?
Eind 1989 heb ik samen met Frans van der Werf de Herlaerschool van de VIBA gevolgd, en na afloop werden wij allebei door Michiel Haas gevraagd om vanaf 1990 bestuurslid van de VIBA te worden. Uiteraard vonden wij het een hele eer!

Waar gaat het met de VIBA naar toe?
Wat ik de VIBA toewens, juist nu, is dat er een schaalvergroting mogelijk is in projecten waarin mens- en milieuvriendelijk bouwen en wonen, breder wordt ingebracht bij grote projecten waarbij ook natuur, infrastructuur en andere onderwerpen worden samengevoegd. Bijvoorbeeld door samenwerking te zoeken met andere organisaties en partijen. (in feite is dit in Lanxmeer zo’n 25 jaar geleden ook gebeurd.)

Mijn antwoord op de doorgeefvraag van Maurice van Mourik:
Hoe kan de bouwwereld bijdragen aan meer zelfvoorzienendheid,  zonder alle voordelen van de moderne (industriële) maatschappij op te geven ?
Deze vraag heeft Maurice eigenlijk zelf al beantwoord door EVA-Lanxmeer als voorbeeld te noemen…

Mijn doorgeefvraag:
Hoe kan de VIBA een schaalvergroting organiseren in biobased bouwen in Nederland. Een nieuwe prijsvraag?

 

 

 

]]>
DE NIEUWE LOCATIE: ‘Hof van Cartesius’ https://www.vibavereniging.nl/de-nieuwe-locatie-hof-van-cartesius/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=de-nieuwe-locatie-hof-van-cartesius Sat, 22 Oct 2022 19:01:11 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17001 DE NIEUWE LOCATIE: ‘Hof van Cartesius’ Lees verder »

]]>
Vanaf september worden de VIBA-Cafés gehouden bij het Hof van Cartesius, volgens hun omschrijving: “De bekendste circulair gebouwde werkplek voor en door creatieve en duurzame ondernemers van Utrecht”.

 

Het ligt op loopafstand van het station Utrecht Zuilen op het bedrijventerrein Cartesiusweg / Vlampijpstraat 84-94. We beschikken daar over een benedenzaal voor zo’n 25 bezoekers.

Routebeschrijving:
Met OV de route vanaf station Utrecht Zuilen volgen: Sla linksaf de Cartesiusweg in en ga direct rechtsaf de Vlampijpstraat in. Loop door tot je het Hof van Cartesius aan je rechterhand ziet: Vlampijpstraat 94.
De foto’s hierboven tonen de ingang van de loods waar de bijeenkomst plaats vindt.

Auto’s kunnen gratis parkeren in de straat.

]]>
VIBA Café 12 januari 2023: Nieuwjaars bijeenkomst https://www.vibavereniging.nl/viba-cafe-12-januari-2023-nieuwjaars-bijeenkomst/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=viba-cafe-12-januari-2023-nieuwjaars-bijeenkomst Sat, 22 Oct 2022 09:49:45 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17629 VIBA Café 12 januari 2023: Nieuwjaars bijeenkomst Lees verder »

]]>
VIBA Café:   Nieuwjaars bijeenkomst – Nadere info volgt
Datum:          12 januari 2023
Locatie:        Het Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94 in Utrecht. voor info route klik hier
Aanmelden voor dit VIBA Café kan via een email naar secretaris@vibaverening.nl). Deelname is gratis voor VIBA-leden. Aan deelnemers die geen lid zijn vragen wij een bijdrage van € 10,-.

 

]]>
Harmonicale Ellips; Verslag 102e bijeenkomst op 27 september 2022 https://www.vibavereniging.nl/harmonicale-ellips-verslag-102e-bijeenkomst-op-27-september-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=harmonicale-ellips-verslag-102e-bijeenkomst-op-27-september-2022 Fri, 21 Oct 2022 20:56:43 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17477 Harmonicale Ellips; Verslag 102e bijeenkomst op 27 september 2022 Lees verder »

]]>
#102 WHE | Geomantie
Ter Apel, 27 september 2022

 

Krachtplek

Op deze eerste dinsdag van de herfst, ontmoeten we elkaar bij Museum Klooster Ter Apel. Het kloostercomplex is een 15e-16e eeuws bouwwerk waarbij oude fenomenen en oude principes van de geomantie tegenwoordig in de 21e eeuw nog steeds te ervaren zijn. Onder begeleiding van geomant Dick van den Dool onderzoeken we de wisselwerking tussen deze krachtplek en haar architectuur. Zijn de subtiele verschillen waar te nemen wanneer we spreken over een plek van het ware licht, een plek van het nieuwe licht òf (zoals Dick het benoemt) een plek van het oerlicht?

Gelaagdheid

Via de molshopen, de grondboringen, de heesters en de bomen lopen we afzonderlijk van elkaar rond om waar te nemen en om vervolgens onze individuele ervaringen te delen in de groep. Het feit dat ieder van ons waarneemt op zijn of haar eigen unieke manier, maakt dat het uitwisselen van onze individuele ervaringen, onze persoonlijke waarneming completer maakt. Geomantie is een ervaringswetenschap die zich steeds laat leiden door de subtiliteit. Maken we om te ‘voelen’ gebruik van het kosmische licht of van het aardse licht? Of is het duidelijk een combinatie van beide?

 
1. Foto westgevel, © Lonnie
2. Foto ruitpatroon noordgevel met Dick en Jann, © Lonnie

Ambacht

We staan stil bij de manier waarop het metselwerk (in dit geval van de noordgevel) is opgebouwd. De bakstenen zijn opvallend groter van formaat dan de gestandaardiseerde maat die we tegenwoordig vaak tegenkomen. De oranje-rood genuanceerd gesinterde bakstenen maken samen een prachtig kleurenpalet dat lijkt te passen in haar omgeving. De grondstof (potklei) voor de stenen van het kloostercomplex kwam vermoedelijk uit de buurt van Onstwedde alwaar destijds een pleistocene kleisoort dicht aan de oppervlakte kwam. De bakstenen werden gebakken in veldovens in de nabije omgeving. Het ambacht van de metselaar blijkt na waarneming veel verder te gaan dan alleen het stapelen van stenen.

 
3. Foto waarneming metselwerk aan de noordgevel met Werner, © Lonnie
4. Foto fragment waarneming zuidgevel, © Lonnie

Oriëntatie

De noordgevel kenmerkt zich door een duidelijk waarneembare afweertechniek die alleen maar kan ontstaan door het op een ‘bewuste’ manier stapelen en rangschikken van stenen. De 15e-16e eeuwse metselaar lijkt zich bewust geweest te zijn van de kwantumkennis en daarmee het ‘weten’ dat alle materie die wij als mens waarnemen energie is. Ook een baksteen heeft een plus- en een minpool die we individueel (met of zonder hulpmiddel) trachten waar te nemen. De bakstenen die de noordgevel vormen zijn zodanig gestapeld dat de pluspool van de ene steen gekoppeld wordt aan de pluspool van de volgende steen. Op deze manier ontmoeten de minpolen van de stenen elkaar automatisch ook. Er ontstaat een (magnetisch) energetisch veld waarin ‘afstoting’ waarneembaar is. Dit metsel-fenomeen wordt nog eens versterkt door de ruitpatronen (kruisen) die zichtbaar zijn in het metselwerk.

   
5. Foto waarneming zuidgevel met Dick en Hans, © Lonnie
6. Foto potluck picknick, © Lonnie
7. Foto potluck picknick, © Wilco

Interieur

In tegenstelling tot de noordgevel wordt de opbouw van het metselwerk aan de zuidgevel als ‘toegankelijker’ ervaren. De stenen liggen hier klaarblijkelijk gekoppeld van pluspool aan minpool waardoor de energie van/in het metselwerk kan stromen. De steunberen staan daarbij ook nog eens op aardmagnetische netwerken om het metselwerk/bouwwerk meer kracht te geven en steviger in de aardbodem neer te zetten. Binnenin het klooster wordt juist een ‘ontspanning’ gecreëerd waardoor een voelbaar meditatieve sfeer is neergezet. Vanuit de oude geomantie (de oer-geomantie) heeft een architect de energetische taak om het gebouw te verbinden met het geheel, met de plek.

 


8.   Foto waarneming metselwerk aan de westgevel met Wilco, © Lonnie
9.   Foto kruisgang, © Lonnie
10. Foto symboliek gewelven noordvleugel, © Lonnie
11. Foto misericordes in de kerk, © Lonnie

Plantenrijk

Gefascineerd door de prachtige bomen rondom het kloostercomplex, staan we stil bij twee specifieke bomen. De eerste is een hele jonge Lindeboom die in de oude ‘moederboom’ is doorgegroeid. Deze jonge boom maakt met zijn wortelgestel verbinding met de diepere laag in de aardbodem waar de essentie-energie ofwel de oerkracht stroomt. De tweede boom die we ‘waarnemen’ is een oude eikenboom. We nemen waar in woorden of kleuren, van lichtzuil tot een gevoel van rust. Deze boom is zoals Dick het benoemt een heilige ‘moederboom’ die net als de jonge Lindeboom in verbinding staat met de essentie. Bij de twee grote hulststruiken (hulst is een vuurplant) nemen we waar dat de warmte van de aarde naar boven komt. Voor mensen met koude voeten een uitkomst om even bij te tanken 😉

Cycli

Zo’n zeshonderdjaar geleden was het heel gewoon om te bouwen op het ritme of met de cyclus van de natuur. Men bouwde simpelweg niet wanneer de energie afneemt. Een gezonde bouwperiode vond plaats van de lente-equinox tot de herfstequinox. En laat het vandaag op deze eerste dinsdag van de herfst ook een echte herfstdag zijn! De potluck picknick lunch valt letterlijk in het water maar past desalniettemin volledig in het plaatje van de dag.

 
12. Foto waarneming bij de eikenboom, © Lonnie
13. Foto oostgevel bij regen met de jonge lindeboom, © Lonnie

Toegift

Het waarnemen in een groep als deze (we hebben deze dag met 12-14 mensen doorgebracht) brengt bijzondere ervaringen met zich mee. De ‘sferen’ zoals Dick het benoemt laten ons zien, horen, ruiken, proeven en/of voelen dankbaar te zijn voor deze bijeenkomst. Met een regenboog als toegift sluiten we ‘verzadigd’ maar voldaan deze dag met elkaar af. Uiteraard is er nog veel meer waargenomen dan hier in dit verslag wordt verwoord. Laat deze woorden een leidraad zijn bij het herbeleven van een bijzondere dag. Heel veel dank aan allen die ondanks de herfstregen in het Groningse aanwezig waren met een bijzonder woord van dank aan de aanwezigen uit Ecodorp Land van Aine, Ter Apel.


14. Foto regenboog als toegift met Dick, Esther, Gerrit en Monique, © Lonnie

Aanwezig
Hans Coppen, Dick van den Dool, Werner Evers, Gerrit de Graaf, Douwe Knol, Lonnie Koken, Trienke de Leeuw, Wilco Machielse, Michel Post, Patricia Post, Ingrid Rouleaux, Jann Ruiters, Esther Schumm, Monique Wijn.

Bibliografie

 • Jim Klingers & Hans Ladrak, Nieuw licht op het ‘Huis van het Nieuwe Licht’, Bouwhistorische opname Kruisherenklooster Ter Apel, 2021, Battjes & Ladrak, Klingers Bouwhistorie & Restauratie.
 • Marleen D’hose, Aarde Bewustzijn, 2020, Hajefa.
 • Marion Bradley, Nevelen van Avalon, 2016, Boekerij.
 • Wigholt Vleer, Leylijnen en leycentra in de Lage Landen, 217 heilige plaatsen in Nederland en Vlaanderen, 1992, Ankh-Hermes.

Prognose
103e harmonicale winter-editie
dinsdag 24 januari 2023
aanvang 16.00 uur

104e harmonicale lente-editie
dinsdag 28 maart 2023
aanvang 16.00 uur

]]>
VIBA Praktijkcafé op 13 dec 2022 https://www.vibavereniging.nl/viba-praktijkcafe-op-13-dec-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=viba-praktijkcafe-op-13-dec-2022 Sat, 17 Sep 2022 11:45:01 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17337 VIBA Praktijkcafé op 13 dec 2022 Lees verder »

]]>
VIBA Praktijkcafé 13 december 2022
Locatie: in de kas bij het kantoor van Renz Pijnenborgh, Edisonstraat 3 ‘s Hertogenbosch.
Tijd: 16:00 – 20:00 (rond 18.00 uur wordt een eenvoudige vegetarische maaltijd geserveerd)
Aanmelden t/m 9 dec. per mail bij: secretaris@vibaverening.nl

Onderwerpen:

Tussen droom en werkelijkheid: weg met de installaties?

 • Hoe kunnen we minimaliseren met installaties? Welke opties zijn er met welke voordelen/nadelen (stralingswarmte, lokaal verwarmen, PV op daken, biobased materialen toepassen). I
 • In welke situatie komt welke toepassing het best tot zijn recht (monumenten, grootschalige projecten. klein huis/tiny house, verbouwing)
 • BENG en de mismatch met biobased en gezonde concepten
 • Hoe werkt het financiële aspect door van de materiaal- en installatie keuzes (of vinden we dat nog steeds ondergeschikt?)

Aan een Praktijkcafé kunnen normaliter minimaal 8 en maximaal 12 personen deelnemen. Allen zijn leden van de VIBA of zijn uitdrukkelijk uitgenodigd om expertise in te brengen.
Uitgangspunt is dat enkele deelnemers een onderbouwde vraagstelling of praktijkervaring inbrengen en dat aan de hand daarvan verdieping van het thema wordt ingezet, waarbij van iedere deelnemer actieve deelname wordt verwacht. Bij minder dan 8 aanmeldingen wordt het Praktijkcafé geannuleerd, 24 uur voor beoogde aanvang.

Het Praktijkcafé wordt in de kas gehouden, zodat we voldoende afstand kunnen houden. Omdat het daar koud kan zijn raden we iedereen aan om zich warm te kleden. De locatie ligt op 5 minuten lopen vanaf het station ’s Hertogenbosch. Kom je met de auto dan kan je voor de deur parkeren als je van te voren jouw kenteken doorgeeft aan Renz Pijnenborgh.

 

]]>
Netwerk-bijeenkomst Triodos Vastgoed, 3 nov. 2022 https://www.vibavereniging.nl/netwerk-bijeenkomst-triodos-vastgoed/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=netwerk-bijeenkomst-triodos-vastgoed Fri, 16 Sep 2022 21:31:42 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17280 Netwerk-bijeenkomst Triodos Vastgoed, 3 nov. 2022 Lees verder »

]]>
Alle VIBA-leden zijn, als speciale relatie, uitgenodigd voor de Triodos Vastgoed Netwerk-bijeenkomst in hun mooie kantoor op donderdag 3 november van 16.00 uur tot 19.00.
Er wordt onder andere aandacht besteed aan de kansen en uitdagingen van biobased bouwen. (zie ook nieuwsbrief 103) We gaan graag met elkaar in gesprek over hoe de materiaalkeuze in een bouwproject bijdraagt aan een zo gunstig mogelijke ‘footprint’.
Na de opening door Patty Zuidhoek, directeur Zakelijke Relaties Triodos Bank, zal Thomas Rau, architect van het kantoorpand, zijn visie geven op duurzame bouw en de keuze van materialen. De VIBA is aanwezig als speciale gast. Met de afsluitende borrel is er gelegenheid voor een korte rondleiding door het pand.
Wil je er 3 november bij zijn?
Meld je dan aan bij secretaris@vibavereniging.nl en vermeld dan ook je gegevens (voor- en achternaam, naam bedrijf en e-mailadres).

]]>
Verslag VIBA Praktijkcafé van 18 oktober 2022 https://www.vibavereniging.nl/viba-praktijkcafe-op-18-okt-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=viba-praktijkcafe-op-18-okt-2022 Fri, 16 Sep 2022 21:23:36 +0000 https://www.vibavereniging.nl/?p=17325 Verslag VIBA Praktijkcafé van 18 oktober 2022 Lees verder »

]]>
Verslag VIBA Praktijkcafe
Datum: 18 Oktober 2022
Thema: Circulair funderen, afwerken en inrichten
Locatie: De Kas, Edisonstraat 3, ’s-Hertogenbosch
Notulen: Werner Evers

Na een korte introductie van Renz Pijnenborgh en Chris Posma over het onderwerp van de avond wordt een rondje gemaakt onder de aanwezigen naar hun ervaringen met circulariteit en een voorbeeld of vraag uit de praktijk. Een greep uit de ervaringen…

Zo benoemd Vincent Valentijn de verschillende sloopstromen die een architect en bouwer  kan inzetten voor het realiseren van een nieuw bouwproject. Zijn kanttekening is dat een materiaal in de praktijk vaak maar 1 keer wordt hergebruikt. De vraag is of we dit wel circulair mogen noemen.

Sandra Risseeuw heeft een hoogwaardig isolatie materiaal meegenomen (Bluedec) en vraagt zich af hoe circulair dit materiaal is. De leverancier claimt dat we dit product eindeloos kunnen hergebruiken.

Frans van der Werf benoemd de Open Building strategie waar hij vaak mee heeft gewerkt waarbij wordt uitgegaan van een drager, een constructief vast kader dat opnieuw gebruikt kan worden waarbij de inrichting van bijvoorbeeld een woning steeds kan veranderen.

Reinoud Keesmaat belicht het onderwerp vanuit de stedenbouw en merkt op dat circulariteit bij grote bouwstromen lastig is te realiseren.

Wanneer onderdelen en materialen worden hergebruikt heeft dit vaak invloed op de volgorde van maken maar is ook bepalend voor de vormgeving en maatvoering van het eindproduct. Kan een bestaande fundering gebruikt worden voor een nieuw gebouw? Kunnen onderdelen van bestaande meubels gebruikt worden voor nieuwe meubels?

Een nauwkeurige bestudering en soms berekeningen zijn hiervoor noodzakelijk.

Hiertegenover staat de winst van het niet opnieuw hoeven produceren en transporteren van bouwproducten.

Een mooi praktijkvoorbeeld van tijdelijk hergebruik van bestaande volumes zijn de containers die Maersk heeft geleverd voor de opera uitvoering Akhanaten van Philip Glass in Rotterdam.

Voor het onderdeel van het programma circulair funderen vraagt Frans van der Werf zich af waarom we funderingen uit de grond moeten halen. Waarom niet investeren op de lange termijn en funderingen hergebruiken voor nieuwe toepassingen.

Het boek van Bernard Leupen, Kader en Generieke Ruimte, een onderzoek naar de veranderbare woning op basis van het permanente uit 2002 sluit hier mooi bij aan en stimuleert het ontwerpen van gebouwen die eenvoudig aangepast kunnen worden naar een nieuwe functie zonder het kader of de drager aan te passen.

Chris Posma laat een paar voorbeeldprojecten zien waarbij op verschillende manieren bestaande onderdelen zoals een fundering, oude meerpalen en constructiebalken van gesloopte overkappingen van tankstations prima bouwmaterialen zijn voor nieuwe projecten. De logistiek van verzamelen en opslaan van deze materialen vraagt hierbij om een andere benadering voor een geslaagd bouwproject.

Tijdens deze avond worden ook even kort de stalen grondschroeven besproken die we steeds vaker tegenkomen voor met name lichte gebouwen. Het idee van geen beton hoeven storten en schijnbaar minimale verstoring van de grond worden teniet gedaan door de slechte score van dit systeem op de Milieuprestatie van een Gebouw. Wij komen tot de conclusie dat het beter is om dergelijke producten niet toe te passen. Wellicht wanneer de grondschroeven in de toekomst worden uitgevoerd met een niet milieubelastend materiaal dat dit product weer interessanter wordt.

Een veel beter alternatief is een houten fundering op basis van vuren houten palen. Alleen toe te passen bij een stabiel grondwaterniveau met een betonnen oplanger. De houten palen mogen namelijk niet boven het grondwaterniveau uitkomen vanwege de kans op rotting.

Het thema van deze avond, circulariteit, blijkt een onderwerp waar lang over wordt doorgepraat en gediscussieerd. Hoe krijgen we meer aannemers enthousiast om op deze manier te bouwen? Kloppen de cijfers die we lezen van bedrijven die beweren kampioen recyclers te zijn? Wat is de daadwerkelijke milieubelasting van materialen? Volgens het NIBE is schapenwol m.b.t. de milieubelasting gekelderd van de eerste plek (jarenlang) naar plek 7. Hoe is dit mogelijk en hoe geloofwaardig zijn zulke cijfers. Taaie onderwerpen die eerder voor vertroebeling zorgen dan een duidelijk beeld hoe we ervoor staan. De rijksoverheid heeft als doelstelling om in 2050 een volledige circulaire economie te realiseren op het gebied van grondstoffen, producten en diensten.
Wat betekend dit precies? Om deze doelstelling van de overheid te bereiken moet er in ieder geval nog veel gebeuren.

De ViBA zal de ontwikkelingen nauwgezet volgen en waar nodig voorzien van commentaar.

Wordt vervolgd…

Het volgende ViBA-praktijkcafé zal plaatsvinden op 13 december met als onderwerp/thema: Minimaliseren van de Installaties.

]]>