De menselijke maat – maart 2021

Een vragende blik op de horizon…….

Een beer werd wakker na zijn winterslaap (boek van Jorg Steiner) en zag dat zijn bos was veranderd in een industrieterrein en merkte dat van hem werd verwacht dat hij zich als mens ging gedragen. Wij kunnen die beer zijn als we wat seizoenen doorslapen.  Eind 2020 telde Nederland 17,45 miljoen inwoners, na een aanwas van ongeveer 100.000 per jaar gedurende de laatste 5 jaar. De meeste politieke partijen willen nu 300.000 woningen bouwen op korte termijn, even veel als we laatste 5 jaar bouwden. Per eind 2020 waren er 7,5 miljoen woningen, waarvan 350.000 niet bewoond.

Alleenwonenden hebben in Nederland gemiddeld 88 m2 woonoppervlak pp (CBS 2-6-2018), paren met kinderen 34 m2 pp. Het gemiddelde voor alle Nederlanders 65 m2 pp. Het Europese gemiddelde is 45 m2pp (European Commission/ContentHousing space pp 2011).  Het Europees gemiddeld steekt ver uit boven het wereldgemiddelde (< 20 m2 pp).  Dit plaatst onze ruimtenood in ander perspectief, en de verdeling nog wat meer….   Voor ongeveer €300 miljard kunnen we bestaande woning voorraad BENG maken, voor ongeveer €70 miljard kunnen we die 300.000 woningen bouwen.  Wat willen we? Wat kunnen we? Wat mogen we? Waar kiezen we voor?

Small is beautiful (Schumacher,1973) ……. But we want more ……………. Hoeveel gaan we nog onder de zeespiegel erbij bouwen? Wat betekent deze blik op de horizon voor onze klimaatdoelstellingen? en voor de VIBA doelstellingen? Naar buiten kijkend zie ik dat de vogels een analoog huisvestingsprobleem ervaren. In de nesten worden plastics en wattenstaafjes verweven ……. Als dat maar gezond is ….   Een integrale vraagstelling wordt belangrijker dan ooit, ruimte voor de vragen over behoefte, delen, samenwerking, vorm en materie en samen zoeken naar passende antwoorden dicht bij de bron met de horizon als perspectief. Beren op de weg? Niet als de beer met een gerust hart wakker kan worden.

Chris Posma

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten