Casa Circulair Ouddorp

Casa Circular is een bijzonder mooi gelegen vakantiewoning én het is een demonstratieproject en experiment voor gezond en circulair bouwen.

Casa Circular 3.0 staat voor:

  1. Gezond van binnen
  2. Circulair gebouwd
  3. Toekomstbestendig

Circulaire uitbreiding

Eerst is het bestaande gebouw gerenoveerd, daarna is uitbreiding aan de noordkant gerealiseerd.  De uitbreiding is niet 100% circulair gebouwd – voor de bouwers uit de buurt was die uitdaging te groot. Wel is het maximaal gezond ingericht en de materialisatie is supergezond (gifvrij) en grotendeels biobased. Het binnenklimaat is erg aangenaam, reageert op de bezetting en is eenvoudig aanpasbaar aan persoonlijke voorkeuren.

Gezond van binnen

Bij dit project is er alles aan gedaan om een optimaal gezond binnenklimaat te realiseren. Zo zitten er niet één maar 2 ventilatorboxen in. Er zijn diverse sensoren toegepast zodat naar aanleiding van bezetting of vochtgehalte de ventilatiecapaciteit wordt benut. Ook de materialen zijn allen nagegaan opdat ze niet ongezonde stoffen afgeven. En verder is vooral het aanrecht van de keuken zeer hygienisch. Bij een gezond binnenklimaat hoort ook een goede akoestiek, prettige verlichting, voldoende daglicht, contact met buiten en het motiveren van beweging. Aan al deze punten is veel aandacht besteed.

All-in-one tentkamer

De aanbouw, ‘tentkamer’ genoemd, bevat zowel een badkamer, slaapkamer als wasruimte. In de badkamer zijn de douchegordijnen door textielontwerpster Michelle Schmit gemaakt van een afgeschreven kampeertent met symbolische cirkels daarin gebrand. De 3 gekleurde lampen boven het bed zijn van Superuse. Deze Parici collectie is gemaakt van in onbruik geraakte foto’s van parfums.

Experiment

Aangezien dit project een eigen investering betrof, hebben we diverse bouwkundige experimenten kunnen uitvoeren, zoals een hemelwaterafvoer van bamboe. Daarnaast ben ik momenteel bezig om Casa Circular te toetsen een de WELL BUILDING Standard. Het gezonde aspect was immers het belangrijkste aandachtspunt van deze verbouwing.

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten