Is Groen des mensen natuur – mei 2021

Is groen des mensen natuur?

Chris schreef het in het VIBA bestuursblog nog, de komende jaren moeten er 300.000 woningen gebouwd worden. Ik ben deze weken veel bezig met een woonwijk voor 350 woningen. We hebben veel discussie over de opbouw en samenstelling. Nu noemde mijn collega stedenbouwer het een ontspannen oefening, er zit zoveel ruimte in het groen dat het “makkelijk” haalbaar moet zijn. Dat groen kan best een onsje minder. We moeten nu snelheid maken en niet te moeilijk doen. Dat het meer versteend is niet erg.

Ondertussen heb ik ook een debat met het waterschap. Zij vragen juist ruimte voor groen en vooral waterberging. Dat mag dan ook een wadi zijn. Het is vooral nodig in de openbare ruimte want zo zei de man van het waterschap: “Tegenwoordig houden we met de berekeningen er rekening mee dat 70 tot 80 procent van een particulier perceel versteend wordt”. Wat bevestigd wordt bij de nieuwbouw bij mij een straat verderop. Op zich redelijk maar erg traditioneel gebouwde huizen, echter met volledig versteende voor- en achtertuinen. Het zwembad is belangrijker dan een boom en een grasveldje voor verkoeling. Enne kan het van kunstgras zijn, dan hoeven we niet te maaien.

Aan bovenstaande moest ik denken toen ik contact zocht met Frans van der Werf. Naar aanleiding die gewenste 300.000 woningen. Dat zou vooral moeten in een hoogstedelijke mix. Met veel gestapelde bouw zoals ook het college van Rijksadviseurs in hun nota MetroMix uit 2019 adviseerde. En dan maak ik me zorgen. Want in dezelfde wijk van 350 nieuwe woningen vinden bewoners van omliggende woningen vier lagen al hoogbouw. En dan ben ik blij met de VIBA waar we blijven praten over integrale humane en gezonde Bio-Logische (woning)bouw. Waarbij Frans zei; Kijk maar eens in het boek A Pattern Language van Christopher Alexander. Die bewees in 1977 al dat meer dan vier bouwlagen in-humaan is. Daarbij is kijken naar groen goed voor de mens. Onlangs opnieuw aangetoond (Zie de Architect april 2021), echter wat al langer bekend is in de omgevingspsychologie.

Dus blijf ik strijden voor voldoende groen en niet te hoge bebouwing. Waar we ook met de VIBA, onder andere door deze blog, aandacht voor vragen door te vertellen dat de mens en natuur één geheel zijn en dat we daarbij in evenwicht moeten blijven.  Dus liever een wat kleinere woning en perceel en met meer groen dat in de openbare ruimte! Dat is van essentieel belang.

Reinoud Keesmaat

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten