Kerst Corona – december 2021

Kerst Corona

Nu ik dit zit te typen vliegen de berichten van een nieuwe harde lockdown me om de oren en niet veel later is de lockdown een feit. Het ziet er naar uit dat we de komende kerst weer thuis in ieders kleine kringetje moeten vieren. Ik kan er niet omheen dat ook onze bestuursblog over Corona moet gaan. Bijna twee jaar leven we nu met de pandemie en nog kunnen we er niet mee leven. Ik vraag me af wanneer het tot onze regering door dringt. Net zoals velen wil ik niet in mijn vrijheid beknot worden. Dat betekent dat onze zorg anders ingericht moet worden. Er is gewoon meer capaciteit nodig. Daar hadden we gisteren al veel harder aan moeten werken. Voor mijzelf betekent het ook dat ik me laat vaccineren. Hoewel ik denk dat het goed is voor iedereen, sta ik op het standpunt dat een ieder daarin zelf zijn vrijheid moet hebben.

Ook opvallend vind ik dat we ons meer zijn gaan afvragen hoe we in en om ons huis leven. Hoe kan ik er een prettige werkplek in maken, vragen veel mensen zich af. Wat is de ruimte waarin ik me prettig voel? Is het te klein, te groot, te donker of misschien wel te licht en te warm. En dus begint de verandering altijd denk ik in het klein. In de dagelijkse praktijk. Wij zijn een vereniging die daarin de mensen op een holistische en Bio-Logische wijze kunnen ondersteunen. Wij zijn de mensen die daarin kunnen laten zien hoe dit kan. Met de goede en gezonde materialen, met de goede details, met de goede ruimtelijke ontwerpen. Ons VIBA-cafe over ventileren was hierin een mooi voorbeeld hoe we hierover moeten blijven nadenken. Ook wordt de ruimte om het huis heen belangrijker. Om gezond te blijven moeten we blijven bewegen. De app ommetje is mij veel aanbevolen. Daarom moeten we ook in onze woonomgeving natuur en groen kunnen blijven beleven. Met de grote bouwopgave die voor ons staat, zou dit sterker in de aandacht moeten staan. De inrichting van ons land vraagt veel meer aandacht om alle grote problemen aan te kunnen pakken.

De aandacht moet zich niet alleen richten op het milieu met bijvoorbeeld het stikstof probleem. Het gaat ook om de juiste maat der dingen, letterlijk. We hebben nu een mooie connectie met de Gideons die zich op bestuursnivo van de overheid zich manifesteren om te werken aan een betere bouwcultuur. We hebben hard een nieuw ministerie van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening nodig. In het effectief ordenen van de beperkte ruimte met alle claims die er liggen is de laatste jaren niet het maximale eruit gehaald.

Nederland kan en moet beter presteren. Wij als VIBA werken aan een mooi nieuw programma voor het komende jaar. Waarin we architectuur kunnen verbinden met de vele creatieve oplossingen om goed en gezond te kunnen leven.

Vanuit het bestuur wens ik iedereen een goed 2022. Blijf gezond en veel plezier.

Reinoud Keesmaat

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten