VIBA nieuwsbrief donderdag 28 april 2016
VIBA-NIEUWSBRIEF            VIBA CAFÉ  12 MEI
20.00 uur  LEZING  OVER  KALKHENNEPBOUW:  RALF VAN TONGEREN
Het leent zich zelfs voor 3D printen!
Met een mengsel van voornamelijk kalk, hennephout en water kunnen complete buitenmuren worden gebouwd en wanden van bestaande gebouwen geïsoleerd. Kalkhennep is vochtregulerend, geschikt voor dampopen bouwen en zelfs geschikt voor 3D-printen. Dit zijn in het kort wat eigenschappen van kalkhennep als bouwmateriaal. In het VIBA-Café geeft architect Ralf van Tongeren van Platform M3 een toelichting over het materiaal en de manier waarop hij dit in zijn ontwerpen toepast.
LAAT EVEN WETEN OF JE KOMT !
Inloop v.a. 19.30 uur, lezing ongeveer van 20.00 uur tot 22.00 uur, daarna café open.
Plaats:  Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo en Werkplaats De Gruyter Veemarktkade 8,    ingang gebouw F, De Gruyter Fabriek, ’s-Hertogenbosch
In verband met de organisatie willen we graag dat iedereen zich vooraf aanmeldt, met een mail naar: secretaris@vibavereniging.nl
Met deze knop kan iedereen zich gratis aanmelden voor het komende VIBA café
A.L.V.  DONDERDAG 21 APRIL Consensus, steun en vertrouwen!
Joop Bensdorp (voorzitter bestuur): "Tijdens de afgelopen Algemene Leden Vergadering bleek dat er onder de aanwezige leden behoorlijk consensus was over de toekomst van de VIBA. Daar zijn wij als bestuur heel blij mee: het steunt ons in de gedachte dat wij met ons beleidsplan de juiste weg zijn ingeslagen." Lees meer
18 NOVEMBER 40j. VIBA JUBILEUM
De datum voor het 40-jarig jubileum werd vastgesteld voor 18 november 2016. 's Middags zal er een openbaar symposium zijn en 's avonds een feest voor alle leden. Meer nieuws op de website:
WERKGROEPEN
Binnen de VIBA zijn er tien werkgroepen actief. Die zijn 'hier' te zien op de website.
NIEUWE WERKGROEP ENERGIEDIALOOG
Heb jij een visie op energie en gezondheid? Deel die met ons, om in dialoog te gaan met minister Kamp van Economische Zaken over de prestigieuze afspraken in het Energie-akkoord 2016-2050 [...]  Lees Verder En/of meld je direct aan bij Joop Bensdorp.
LEDENBERICHTEN
Heb je iets interessants gedaan, gemaakt of gezien om zelf op de website te plaatsen? Plaats een kort bericht in een 'ledenbericht' en dat wordt ook vermeld in de nieuwsbrief.
OPENING EXPOSITIE GULDEN SNEDE
Opening vrijdag 29 april om 16.00 uur met uitleg over de Gulden Snede door kunstenares Carla Feijen. Expositie van 30 april t/m 22 mei 2016: Kunst gebaseerd op De Gulden Snede. Lees meer op de website: Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, 9301 LT Roden.
NUTTIGE LINKS EERDERE VIBA CAFÉ'S
Emmaus-feniks  (VIBA-café Marja Ebbers "...samen wonen, samen werken, samen delen...") The Salt Project (VIBA-Café Eric Geboers "Bouwen met zout") Warmbouwen (VIBA-café Martijn de Gier) Innergy (VIBA-Café samenvatting visie van team Innergy) Gidsmodellen (VIBA-Café door Alterra 10 landschap-typen die maatregelen aangeven tegen de gevolgen van klimaatverandering) Omslag, Ecodorp Nederland (VIBA-Café Marta Resink over vormen van groepswonen) De Bouwbioloog, Emvion (VIBA-Café Jan Hulshof en Carolien Schooneveld) Ons huis verdient het, Energiesprong (VIBA-Café over Nul op de meter renovaties) De Twaalf Ambachten, Lowtech Magazine (VIBA-Café Sietz Leeflang en Kris De Decker) Biobased bouwen, Biobased economy, Agrodome, Sbrcurnet (VIBA-Café Green deal Biobased Bouwen) Greenhuus (VIBA-Café Kees van Wuyckhuyse) Het levende dorp (VIBA-Café over The greenman project)
NIEUWSBRIEF GRAAG ZELF ONTVANGEN
Kreeg je de nieuwbrief doorgestuurd, maar wil je hem ook zelf ontvangen, geef dan ook even je mailadres door via de onderstaande link.
Klik hier voor alle eerdere nieuwsbrieven
VERSLAG VIBA CAFÉ 7 APRIL
MARJA EBBERS
Ondanks de powerpresentatie, die Marja Ebbers voorbereid (maar vergeten) had, vertelde ze haar enthousiaste verhaal aan de hand van wat beelden op de website van Emmaus-feniks. Een verhaal, "...samen wonen, samen werken, samen delen...", waarbij de mens, ècht ieder mens aan de rand van de samenleving, centraal staat. Waar zij die alles kwijt zijn geraakt, een bed krijgen èn een reden om eruit te komen. In plaats van het flesje wijn en een jaar lidmaatschap werd voor deze lezing met de hoed rond gegaan wat de luisteraars met gemiddeld 25€ beloonden.
Voor wie dit VIBA-café gemist heeft: De kringloopwinkel met ook eigen produkten (groente, fruit en vlees) is te vinden in Tegelen; Ulingsheide 3, 077-3747500 en kan ook altijd nog extra ondersteuning gebruiken via de bank: NL20 INGB 0003 1096 74 Zie ook op onze website
VIBA PRAKTIJK-CAFÉ 19 MEI
Praktijkcafé om elkaar te inspireren en delen van ervaringen en inzichten met het oog op praktische toepasbaarheid. Inloop v.a. 19.15 aanvang 19.30, bespreking tot 21.30 uitloop tot 22.00.
PITCH EN DISCUSSIE PRAKTIJK-CAFÉ
Met een beknopte digitale samenvatting (ev. beelden) wordt een casus voorgelegd. Deelnemers graag uiterlijk twee dagen tevoeren aanmelden bij RENZ  of  CHRIS !
VERSLAG PRAKTIJK-CAFÉ 14 APRIL
Op deze avond kwamen drie geheel verschillende verhalen aan de orde. 1. Zorgtuinderij De Es in Haaren werd besproken i.v.m. de beheersbaarheid van overgangen tussen diverse ruimten en het regelen van hun temperatuurverschillen. 2. Frans van der Werf vertelde over inspiratie en vormgeven bij eigen project-ervaringen. 3. Michiel Schim van der Loef vertelde over zijn bouwpraktijk ondersteuning en vroeg zich af welke disciplines een rol moeten spelen in de ontwerp-organisatie van woningen? Bij alle drie casussen werd duidelijk dat er behoefte is aan iemand die een comfortabel en gezond binnenklimaat ontwerpt.
VIBA VERENIGING OP FACEBOOK
Heb jij géén account? klik dan hier!
TWITTER  @VIBAVERENIGING
VIBA direct volgen of 'n tweet sturen kan ook! Met @vibavereniging in je tekst of met: #viba.
KALENDER
05 mei niet    in verband met hemelvaartsdag 12 mei          VIBA-Café Kalkhennep bouw Ralf van Tongeren 19 mei          VIBA Praktijk-Café 02 juni          VIBA-Café 01 sept.        VIBA-Café 06 okt.          VIBA-Café 03 nov.          VIBA-Café 18 nov.          VIBA Jubileum
Klik hier voor komende evenementen
12  MEI  20.00 uur   LEZING  OVER  KALKHENNEPBOUW  DOOR  RALF VAN TONGEREN Architect Ralf van Tongeren van Platform M3 geeft een toelichting over het materiaal en de manier waarop hij dit in zijn ontwerpen toepast.

Bezoek ook onze website en werk mee!  Wij zijn blij met je bijdrage. Nog geen lid? Meldt je dan aan via deze link.

 
This email was sent to