VIBA nieuwsbrief woensdag 9 november 2016
VIBA-NIEUWSBRIEF 036              40 JAAR VIBA
SYMPOSIUM  VRIJDAG 18 NOVEMBER VIBA:   VEERTIG  JAAR   BIO - LOGICA
Terugkijken op veertig jaar duurzaamheid, veertig jaar idealisme en realisme, veertig jaar hoofd en hart. En met vertrouwen kijken we verder naar wat de komende jaren ons te bieden hebben.
‘VIBA: 40 jaar Bio-Logica’ kijkt terug op veertig turbulente jaren en stelt een aantal actuele thema’s aan de orde die een vruchtbare aftrap geven voor een nieuwe episode.
Programma
12.30 Ontvangst met koffie / mogelijkheid tot het bezichtigen van VIBA-Expo en de tijdelijke tentoonstelling van prof. dr. Michiel Haas
13.30 Welkom door dagvoorzitter ir. Monique Sweep
13.40 Opening door Thomas van Belzen, journalist en auteur van 'Duurzaamheidsoorlog' over geld, machtspolitiek en idealen in de bouwwereld.
13.55 Dr. Ivo van Vulpen, deeltjesonderzoeker bij Nikhef (Nederlands instituut voor subatomaire fysica) en CERN. Van Vulpen geeft een presentatie over onderzoek op elementair niveau.
14.35 Dr. ir. Atze Boerstra, directeur BBA Binnenmilieu en vice-president van REHVA, Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations. Boerstra geeft een presentatie over binnenmilieu en gezond bouwen.
15.15 Pauze
15.35 Drs. Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is specialist op het gebied van bionica en innovatie. Ze is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen en lector Biomimicry aan de HAS Hogeschool. Poelman geeft een presentatie over bionica in (relatie met) de bouw. 16.10 Em. prof. dr. Michiel Haas MSc/PhD, emeritus hoogleraar Materials and Sustainability aan de faculteit Civiele techniek van de TU Delft en oprichter van NIBE, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Haas geeft een presentatie over de ontwikkelingen in de Bouwbiologie 'Van kennis naar wetenschap'.
16.50 Afsluiting
17.00 Borrel en napraten
JAARLIJKSE  VIBA-PRIJS  2016  VOOR  MICHIEL HAAS
Na VIBA-pionier Peter Schmid (2014) en Sietz Leeflang van De Twaalf Ambachten (2015) ontvangt op 18 november 2016 Michiel Haas de jaarlijkse VIBA-Prijs.
Michiel Haas is een bewogen denker en doener, die met zijn werk en gedachtengoed een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de uitgangspunten van de VIBA. Het VIBA-bestuur is daarom blij deze prijs aan hem te kunnen uitreiken. Behalve de kwaliteiten zoals verderop beschreven bij de sprekers van het jubileumsymposium is Michiel een VIBA-man van het eerste uur. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het symposium in de VIBA-Expo, waar ook een tentoonstelling over het werk van Michiel Haas te bezichtigen is.
OVER DE SPREKERS
Het symposium wordt geopend door Thomas van Belzen. Thomas is journalist, o.a. bij Cobouw. Hij heeft een kritisch boek geschreven met de titel “Duurzaamheids-oorlog” over geld, machtspolitiek en idealen in de bouwwereld. Hij stemt zijn verhaal weer af op de onderwerpen van het symposium.
Dr. Ir. Atze Boerstra geeft een presentatie over binnenmilieu en gezond bouwen. Atze is directeur van BBA Binnenmilieu, een raadgevend ingenieursbureau gespecialiseerd in binnenluchtkwaliteit en thermisch binnen- klimaat. Verder is hij vice-president van REHVA, de Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations. Deze zomer is hij gepromoveerd aan de TU Eindhoven op het onderwerp persoonlijke beïnvloeding van het binnenklimaat: invloeden op comfort, gezondheid en productiviteit.
Drs. Ylva Poelman gaat spreken over bionica in (relatie met) de bouw. Bionica gaat over innovatieve technieken die geïnspireerd zijn op de natuur. Ylva Poelman studeerde natuurkunde en sterrenkunde en is specialist op het gebied van bionica en innovatie. Ze is initiator en aanjager van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen en lector Biomimicry aan de HAS Hoge- school. In dagblad Trouw schrijft ze een twee- wekelijkse column over bionica onder de titel ‘De Bionische Vrouw’. In juni 2015 verscheen over hetzelfde onderwerp een boek van haar hand met de titel "De natuur als uitvinder" met als ondertitel ‘Miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar’.
VIBA-SYMPOSIUM  40 JAAR BIO-LOGICA
Inloop v.a. 12.30u., lezingen tot afsluiting om 16.50u. vanaf 17.00u. café open.
Plaats:  Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo en Werkplaats De Gruyter Veemarktkade 8,    ingang gebouw F, De Gruyter Fabriek, ’s-Hertogenbosch
VAN HET BESTUUR: "VIBA-LEDEN, VAN HARTE GEFELICITEERD!"
Met trots en plezier kijken we terug op veertig jaar bio-logica. Veertig jaar, waarin de VIBA een belangrijke invloed heeft gehad op de bouwpraktijk. Al vóór het uitkomen van het Brundlandrapport en de introductie van het woord 'duurzaamheid' ontwikkelde de VIBA zich rond het thema “mens- en milieuvriendelijk bouwen”. Op dit moment staat het duurzaam bouwen in de volle belangstelling. Maar bij de VIBA gaat het om veel meer dan duurzaamheid alleen. Het creëren van een gezonde en mensvriendelijke leefomgeving kan niet los worden gezien van een circulaire economie en sociale bouwpraktijk. We kijken terug op veertig jaar duurzaamheid, veertig jaar idealisme en realisme, veertig jaar hoofd en hart. En met vertrouwen kijken we verder naar wat de komende jaren ons te bieden hebben. Maar voor het zover is wensen het bestuur en de Jubileumcommissie alle VIBA-leden een gezellig en inspirerend symposium en VIBA-feest toe. Gefeliciteerd!  En tot 18 november!
VIBA VERENIGING OP FACEBOOK
Heb jij géén account? klik dan hier!
TWITTER  @VIBAVERENIGING
De VIBA volgen of 'n tweet sturen kan ook! Met @vibavereniging in je tekst of #viba. Of bekijk ze met deze link op onze website
LEDENBERICHTEN
Heb je iets interessants gedaan, gemaakt of gezien om zelf op de website te plaatsen? Plaats een kort bericht in een 'ledenbericht' en dat wordt ook vermeld in de nieuwsbrief.
VIBA-EXPO;  VOORAF AAN 40 JAAR VIBA
Zin in een langer verblijf in Den Bosch? Combineer het VIBA-symposium met het symposium 'Energieneutraal Wonen en Werken' dat VIBA-Expo houdt voor (oud-) relaties op 17 november. Het richt zich op onderzoeken en innovaties die energie-neutraal wonen en werken mogelijk maken.
Dagvoorzitter is ir. Monique Sweep. Monique studeerde bouwkunde in Delft. Ze is werkzaam geweest bij woningbouw-corporaties en in de milieu advisering. Op dit moment is ze directeur van Deltawind, een van de grootste energie-coöperaties in Nederland.
Dr. Ivo van Vulpen Ivo van Vulpen is natuurkundige en maakt als deeltjesfysicus onderdeel uit van het onderzoeksteam dat op CERN in Genève zoekt naar de elementaire bouwstenen van de natuur. Na de ontdekking van het Higgs Boson in 2012 is de deeltjesversneller op nog hogere energie weer een nieuwe wereld betreden. Een wereld waar de onderzoekers antwoord proberen te vinden op de grote open vragen: waar bestaat die donkere materie uit, zijn er extra ruimte dimensies en zou het zo kunnen zijn dat de natuurkrachten allemaal dezelfde oorsprong hebben? De technieken die ontwikkeld moet worden om die doelen te bereiken vinden hun weg weer naar de samenleving. Naast een verhaal over fascinatie over de grote vragen is het ook bijzonder om te zien hoe de samenwerking tussen verschillende disciplines plaatsvindt om een gemeenschappelijke doom na te jagen en hoe we de toepassingen van dit onderzoek in de maatschappij terugvinden.
Em. Prof. Dr. Michiel Haas MSc/PhD gaat spreken over de ontwikkelingen in de Bouwbiologie ‘van kennis naar wetenschap’. Michiel Haas is emeritus hoogleraar Materials and Sustainability aan de faculteit Civiele techniek van de TU Delft en oprichter van NIBE, Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie. Hij promoveerde in 1997 aan de TU Eindhoven op het onderwerp TWIN-model, milieu-classificatie model voor de bouw. Verder is hij o.a. mede ontwikkelaar van GreenCalc en het Nationale Pakket Duurzame Monumentenzorg.
UNIEKE JUBILEUMEDITIE GEZOND BOUWEN EN WONEN
Bij het veertigjarig bestaan van de VIBA Vereniging verschijnt een jubileum-special van het vroegere tijdschrift “Gezond Bouwen & Wonen”, met in veertig pagina’s, de lezingen van die dag en de geschiedenis van de VIBA, uitgebreid beschreven en geïllustreerd met bijzondere gerealiseerde VIBA-projecten. Alle bezoekers van het symposium en/of het feest in Den Bosch op 18 november krijgen deze brochure uitgereikt.
JUBILEUMFEEST VOOR LEDEN
Alle VIBA-leden zijn uitgenodigd voor de feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de VIBA Vereniging, om samen te genieten van een lopend buffet, muzikaal bijgestaan door twee jonge, talenten van de Bossche Koningstheateracademie. Vrijdag na het VIBA-symposium, v.a. 19.00u. in Restaurant van Aken in Werkwarenhuis, Tramkade 24. Heb je je al aangemeld?
VERSLAG VIBA CAFÉ 3 NOV. Bomen over bomen met Jeroen Heindijk
Op  3 november werden we onthaald op een bijzonder VIBA-Café over bomen. Oude bomen en bomen oud laten worden, werd voor Jeroen een metafoor met mensenlevens. Hij probeert alle werelden aan elkaar te knopen en haalt zijn inspiratie uit de oervolkeren waar hij kennis mee maakte. De aboriginals in Australië, de natives in USA / UK. Of gewoon boeren in Holland. Zijn missie: bewustzijn brengen. Zijn website: http://www.bostochten.nl  Zie verder:
verslag-viba-cafe-3-11-16-jeroen-heindijk
VIBA-CAFÉ: Wie wil jij graag ontmoeten?
Weinig maakt deelnemers aan het VIBA-Café blijer dan een levendig en interessant Café, een goede spreker, een zingevend onderwerp en na afloop een leerzame discussie. Daarom vragen we het aan de bezoekers zelf: "Café-bezoekers: wie zou jij graag dit seizoen als spreker ontmoeten?" Door wie laat jij je inspireren en naar wiens verhaal ben jij nieuwsgierig? Laat het ons weten per mail: Joop of Lieselot
ZELF DE NIEUWSBRIEF ONTVANGEN?
Kreeg je de nieuwsbrief van een ander en wil je hem voortaan zelf ontvangen, geef dan even je mailadres door aan onze secretaris.
Klik hier voor alle eerdere nieuwsbrieven
KALENDER
18 nov.     VIBA 40 j. Symposium 18 nov.     VIBA 40 j. Jubileumfeest 01 dec.     VIBA-Café vervalt! 12 jan.      VIBA-Café NIEUWJAAR
Klik hier voor komende evenementen
VIBA   VEERTIG  JAAR   PROJECTEN
SYMPOSIUM  VRIJDAG 18 NOVEMBER VIBA:   VEERTIG  JAAR   BIO - LOGICA
Terugkijken op veertig jaar duurzaamheid, veertig jaar idealisme en realisme, veertig jaar hoofd en hart. En met vertrouwen kijken we verder naar wat de komende jaren ons te bieden hebben.

Bezoek ook onze website en werk mee!  Wij zijn blij met je bijdrage. Nog geen lid? Meldt je dan aan via deze link.

 
This email was sent to