Viba Café donderdag 5 juni: Alex Letteboer (directeur atelier PRO architecten) over: De zoektocht naar een modulaire bio-based composiet gevel

Atelier PRO architecten heeft in 2010 de opdracht gekregen van Enexis om 3 nieuwe regiokantoren te ontwerpen. Eisen waren om een zeer duurzame en bovendien energieneutrale huisvestiging te realiseren. Voor PRO een kans om te onderzoeken hoe er voor 3 nieuwe kantoorgebouwen op 3 verschillende locaties (Zwolle, Venlo, Maastricht) een nieuwe slimme en zeer duurzame gevel ontworpen kon worden. Een modulaire gevel die zo is opgezet dat deze efficiënt is in materiaalgebruik, snel te construeren, slim in detaillering en tevens een grote mate van individualiteit mogelijk is.

Het gevelontwerp voor Enexis is geinspireerd op een kunstwerk van Jan Schoonhoven. Met een relatief nieuwe technologie kan met een zeer beperkt aantal mallen de composietelementen van de gevel worden gefabriceerd. Deze elementen zijn licht in gewicht, hebben een hoge rc-waarde en vragen zeer weinig materiaal. Uiteindelijk is met deze gevel een Breeam – Excellent certificaat gehaald. De energieneutrale kantoren zijn in de zomer van 2013 opgeleverd.

Alex Letteboer, directeur architect bij atelier PRO, zal het ontwerp voor Enexis en de achterliggende onderzoeken toelichten, hoe tot dit resultaat is gekomen, en welke beperkingen en mogelijkheden atelier PRO is tegengekomen in het ontwerpen met bio-based composiet-materialen.

Naast de gevel van de drie Enexis gebouwen laat Alex zien welke innovatieve ontwikkelingen op dit moment worden toegepast in de gevel van het laboratorium gebouw voor het VUMC in Amsterdam. Hier bestaat een zelfbeschaduwende gevel uit een stapeling van verticale lamellen gemaakt van keramische platen die behandeld zijn met titaniumdioxide.

Tot slot zal hij een korte toelichting geven op het recent afgerond ontwerp onderzoek Clean Air Schools. Hier staat de vraag centraal: kunnen we met de gebouwde omgeving de kwaliteit van de lucht verbeteren?

ontwerp bovenstaande foto: Atelier Pro; foto: Jeroen Musch

 

Meer informatie projecten atelier PRO:
www.atelierpro.nl

http://www.atelierpro.nl/nl/office/team/7/alex-letteboer

Enexis regiokantoren:  http://www.atelierpro.nl/nl/blog/56/jan-schoonhoven-en-enexis

Diagnostisch Centrum VUMC:  http://www.atelierpro.nl/nl/projects/31/diagnostisch-centrum-vumc

Clean Air Schools: http://www.atelierpro.nl/nl/projects/169/clean-air-schools

http://www.atelierpro.nl/nl/blog/169/dodelijke-stadslucht-verminderen-met-scholenbouw

 

 

aanmelden:    door een e-mail naar [email protected]

tijd:                  19.45 uur (om 20.00 uur sluit het gebouw)

plaats:             Peter Schmid Auditorium, Service-instituut VIBA-Expo,

Veemarktkade 8, gebouw F, De Gruyter Fabriek,  ’s-Hertogenbosch

 

Neem contact op

We zijn nu niet online. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst

Type een woord en druk op enter om te zoeken