Verslag Viba Filmcafé plus workshop 2 maart: The origami code en Carla Feijen

Op 2 maart toonden we voor een volle zaal de fascinerende documentaire ‘The Origami Code” over een aloude techniek, gebaseerd op ingenieuze plooi- en vouwprincipes in de natuur en hoe deze in onze moderne wetenschap tot bijzondere vindingen leidt.

Aansluitend op de documentaire gaf kunstenares en ontwerpster Carla Feijen een levendige workshop geven over de origami techniek en ging zij wat verder in op de inhoud van de film.

Een boeiende avond, die ons niet alleen veel leerde over een wel heel bijzondere koppeling tussen natuur, wiskunde en wetenschap, maar ook, dat de bezoekers van onze Café’s graag méér van dit soort avonden zien!

Gevouwen Ruimte: van een 2-d patroon naar een 3-d structuur

Carla Feijen: “Door de geometrie van de natuur te gebruiken in de manier waarop ik het papier vouw en vorm, krijg ik tijdens het werkproces inzicht in hoe de natuur ruimtelijke vormen creëert.
Het werkproces begint met het vouwen van patronen in het platte vlak, naar de basale geometrie die ook in de natuur te vinden is, zoals bijvoorbeeld in ijskristallen en bloemen. Mathematische principes benaderd met creatieve vrijheid.
Er gaat een hele wereld van mogelijkheden schuil achter de geometrie die tevoorschijn komt tijdens het symmetrisch vouwen van een vierkant, een andere dan die van een vijfhoek, zeshoek of achthoek. Van ontzagwekkende eenvoud tot ongekende diversiteit.”

Carla Feijen is beeldend kunstenaar en ontwerper, en geeft cursussen aan de TU Delft, o.a. een workshop over geometrie en vouwen aan masterstudenten Industrieel Ontwerpen.

Klik hier voor de presentatie van Carla

 

 

 

OVER DE INHOUD VAN THE ORIGAMI CODE

Elk Japans kind leert op school origami: een vierkant velletje papier tot een kikker of een lotus vouwen. Een schaar of lijm komt er niet aan te pas; de vorm ontstaat puur door het vouwen. Een oeroude kunst, die echter sinds twintig jaar een razendsnelle evolutie doormaakt, die impact heeft op alle aspecten van onze samenleving.
Wiskundigen en computerwetenschappers stortten zich, in eerste instantie voor de lol, op origami, wat heeft geresulteerd in uiterst verfijnde en schijnbaar onmogelijke modellen, van koekoeksklokken tot de Notre Dame – allemaal van één vierkant vel papier. Deze origamifreaks hebben ontdekt dat met origami alles te vouwen is, dat je elk 3D-object kunt creëren, mits je vel papier groot genoeg is. Op grond van deze ontwikkelingen zijn biologen zich gaan afvragen of origami niet feitelijk een poging is de natuur na te bootsen.

En inderdaad, alles in de natuur wat zich ontwikkelt en verandert, is geplooid en gevouwen: gebergten, bloesems, de hersenen. Het leven is een oneindig proces van vouwen en ontvouwen. Het is het zuinigste en efficiëntste proces in de natuur. En, zo blijkt, vouwen is niet alleen bepalend voor het ontwerp, maar ook voor de functie. Deze ‘origami-filosofie’ is inmiddels ook omarmd door onderzoekers in de robotica, geneeskunde en biologie, en nanotechnologie. Zij onderzoeken hoe materialen en moleculen rimpelen, draperen, plooien en kreuken. Door origamitechnieken steeds verder te verfijnen proberen ze de universele principes van het proces van vouwen in de natuur te doorgronden en te dupliceren. In The Origami Code wordt dit stilzwijgende ontcijferen en leren doorzien van een totaal nieuwe dimensie van de werkelijkheid verkend. Deze documentaire laat zien hoe de oeroude kunst van het vouwen geïntegreerd is in het modernste wetenschappelijk onderzoek, en een doorslaggevende rol zou kunnen spelen bij de nieuwste ontwikkelingen in de biotechniek.

 

 

 

 

 

 

VIBA

VIBA

Scroll naar boven

VIBA nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Managed by Kjenmarks - Wordpress & SEO specialisten