apr
5
do
VIBA-Café: Van afgedankte kleding naar isolatie door Ed Adriaans
apr 5 @ 19:30 – 22:00

Een leuk, tastbaar en herkenbaar onderwerp. Op het VIBA-Café van 5 april a.s. zal Ed Adriaans vertellen hoe en waarom het idee ontstond om van oude kleding isolatie te maken, hoe ze aan de kleding komen en hoe het wordt verwerkt tot isolatie. Verder zal hij iets vertellen over de toepassingen, voor- en nadelen en gerealiseerde projecten. Natuurlijk komt het maatschappelijk en ecologisch belang van circulair bouwen ter sprake.

Het is niet alleen circulaire economie, maar ook een indirecte daad van solidariteit, zoals een schaap zijn wollen vacht afstaat om tot warme jas of trui dienst te doen. Bij ABNAmro vertellen bankmedewerkers vol trots dat ze met plezier spijkerbroeken hebben ingeleverd voor de isolatie van het plafond van hun Circl paviljoen in Amsterdam aan de Zuidas.

Het spijkerbroekenverhaal is echt een leuk onderwerp. Anders dan het gegeven dat er vele isolerende en voor isolatie geschikte materialen in de natuur voorkomen, waar in VIBAcafés al vaker over gesproken is, gaat het nu immers om een voor iedereen tastbaar en herkenbaar materiaal. Het gaat nu om recycling van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Het bijzondere is dat een op grote schaal als isolerende laag op de huid gebruikt materiaal gewoon weer hergebruikt kan worden in gebouwen, de zgn. derde huid.

aanmelden:   mail naar secretaris@vibavereniging.nl
aanvang:        19.30 uur inloop, 20.00 aanvang
plaats:            VIBA-Expo, De Gruyterfabriek, Veemarktkade 8, gebouw F, ’s-Hertogenbosch

apr
12
do
Interreg-workshop “Praktijkervaringen en -uitdagingen in BIPV: bouw, techniek en architectuur”
apr 12 @ 09:00 – 14:00
Interreg-workshop “Praktijkervaringen en -uitdagingen in BIPV: bouw, techniek en architectuur” @ High Tech Campus, Conference Centre The Strip, Eindhoven | Eindhoven | Noord-Brabant | Nederland

Op 12 april vindt in het kader van het Interreg-project PV OpMaat de workshop “Praktijkervaringen en -uitdagingen in BIPV: bouw, techniek en architectuur” plaats.

Energieprestatie-eisen in nieuwbouw en renovatie beginnen de langverwachte doorbraak van energieopwekking in de gebouwschil nu toch echt in gang te zetten. Wat de afgelopen jaren begon met plaatsing van zonnepanelen op daken, ontwikkelt zich nu snel in de richting van verder gaande integratie van PV in bouwonderdelen voor daken, gevels, ramen, car ports en serres.

In deze workshop worden bestaande praktijkervaringen op het grensvlak van architectuur, bouw en PV-technologie gepresenteerd als inbreng voor een discussie rond de kansen en de knelpunten. De workshop richt zich zowel op partijen die al jaren actief zijn in het integreren van zonneceltechnologie in de gebouwde omgeving, als op bouwbedrijven en architecten die meer informatie zoeken over wat er op dit moment (commercieel en technisch) mogelijk is. Presentaties en workshop worden besloten met een netwerk lunch. Tevens wordt vrijblijvend gelegenheid geboden tot een rondleiding bij Solliance, waar gewerkt wordt aan nieuwe technologie voor geïntegreerde zonne-energieopwekking.

De workshop brengt een 30-tal bedrijven samen die deelnemen in samenwerkingsprojecten op het gebied van PV integratie in de bouw, en wordt via de projecten “PV OpMaat” en “Werkelijk bouwen aan BIPV” mede mogelijk gemaakt door het Interreg programma Vlaanderen – Nederland en OP Zuid. Wij nodigen u van harte uit om ook deel te nemen.

Locatie: High Tech Campus, Conference Centre The Strip, Eindhoven.
Datum en tijd: 12 april 2018, 9.00-14 uur.
Aanmelden via de website

De bijeenkomst is in het Nederlands, en richt zich specifiek op deelnemers uit zowel Nederland als Vlaanderen.

mei
29
di
VIBA Praktijkcafé: Milieu Prestatie Gebouwen
mei 29 @ 16:00 – 20:00
VIBA Praktijkcafé: Milieu Prestatie Gebouwen @ VIBA-Expo | 's-Hertogenbosch | Noord-Brabant | Nederland

Professionals ontmoeten elkaar!

Tijdens het Praktijkcafé zijn de VIBA-leden zelf aan het woord: aan de hand van een van te voren bepaald praktijkonderwerp delen zij hun praktijkvragen en/of praktijkervaringen en bespreken die met andere VIBA-leden en introducees. Daarbij wordt steeds een goede aansluiting met het VIBA gedachtengoed gezocht, zonder dogmatisch te zijn.

Aan een Praktijkcafé doen minimaal 9 tot maximaal 18 personen mee – liefst een min of meer vaste groep mensen. Na de presentatie van een praktijkvraag en/of –ervaring is er plaats voor inhoudelijke gesprekken en kan iedereen, onder leiding van een voorzitter, meepraten en reageren.

Wil je meedoen en een bijdrage leveren aan een interessante en levendige discussie? Meld je aan en/of bedenk of je een presentatie wil geven over een van de onderwerpen.

De eerste twee onderwerpen die aan de orde gekomen zijn zijn: passief- en dampopen bouwen (23 januari) en alternatieve funderingen op weinig draagkrachtige bodems (20 maart). Op 29 maart praten we over Milieu Prestatie Gebouwen. Heb je een suggestie voor een ander onderwerp? Laat het ons weten!

Ieder bijeenkomst duurt 4 uur. Er is ruimte voor gemiddeld 3, maar maximaal 4 presentaties per bijeenkomst. Per presentatie wordt beoordeeld of en welk  vervolg “huiswerk” zal worden verricht en hoe feed back wordt gegeven.

Alle ondersteunende stukken, die worden vrijgegeven, worden per e-mail aan deelnemers gestuurd.

 

Ook niet-leden zijn welkom, mits zij bereid zijn een onderwerp in te brengen. Meld je aan en laat ons weten wat je bezighoudt!

Data: 23 januari, 20 maart en 29 mei

aanmelden en onderwerp inbrengen: mail naar secretaris@vibavereniging.nl

Neem contact op

We zijn nu niet online. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst

Type een woord en druk op enter om te zoeken