Bio Based Bijenpaviljoen Volkspark de Goffert, Nijmegen

In het Nijmeegse park “De Goffert” is in opdracht van de Gemeente Nijmegen een Bio-Based Bijenpaviljoen gerealiseerd.
Het ontwerp is van eerste analyse en schetsen tot aan de uitvoering Bio-Based benaderd. Het bijenpaviljoen is ontworpen door Marcus Architecten en wordt gebruikt door Imkervereniging Nijmegen e.o. voor huisvesting van bijenvolken in het park en als bezoekers-, en lesruimte.

In het ontwerp wordt de ervaring en zichtbaarheid van ‘tijd’ als concept en materie tussen mens en natuur verwerkt. De tijd van bijen wordt bepaald door de natuur, de stand van de zon en het verloop van de seizoenen. Het menselijk besef van tijd komt voort uit technologie en afspraken.
Het verschil tussen de bijentijd en de mensentijd, tussen natuur en cultuur, wordt in het bijenpaviljoen getoond.

Een zonnewijzer in de bijentuin geeft op lijnen van betonbanden de – cultuur- tijd weer. Kloktijden 9, 12, 15 en 18 uur in dikkere banden met piket. De zonnewende toont met een stippellijn van graniet het verloop van de seizoenen. De middenas van het gebouw is noord-zuid georiënteerd, de natuurtijd. Daarmee wordt zichtbaar dat 12 uur niet noord-zuid is. De parkbezoeker die deze wijzer en lijnen bestudeert, zal ontdekken dat 12 uur Nijmeegse (afgesproken) tijd niet overeenkomt met het natuurlijke midden van de dag.
Hier zijn natuur en cultuur bijna een half uur van elkaar verwijderd. Waarmee de ‘tijd’ onderwerp van gesprek in het park wil zijn.
Meer info op website Marcus Architecten.

Bio Based bijenpaviljoen

Neem contact op

We zijn nu niet online. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op.

Niet leesbaar? Verander tekst

Type een woord en druk op enter om te zoeken